Поскъпването на долара не е довело до намаляване на поръчките на стоки от американски и китайски сайтове, съобщиха от Агенция "Митници" пред Клуб Z. От началото на годината щатският долар поскъпна с 13%, като от 1,64 лв.вече се продава за над 1,85 лева.

"Обичайно клиентите пристъпват към поръчка от сайт в чужбина (САЩ, Китай, Хонконг и др), когато ценовата разлика между стоките, закупени у нас или в европейски сайт и тези, купени от по-далечна дестинация, са значителни. В този смисъл изменение в цената на долара от 10-15% не може да компенсира разликата в цените над 50-100%", казват от митниците.

Според ведомството най-поръчвани от сайтовете извън ЕС са продукти за лична употреба като дрехи, различни хоби стоки, техника и аксесоари.

От китайските сайтове могат да се намерят евтини аксесоари за мобилни устройства като фитнес гривни, писалки за сензорен дисплей, кейсове за мобилни телефони, многофункционални часовници и смартфони от неизвестни марки, но с впечатляващи технически характеристики.

На митницата

Стоките от американски и китайски сайтове привличат с ниската си цена, но понеже са с произход извън ЕС, в определени случаи трябва да се освободат от митнически контрол, като се платят необходимите мита и ДДС, а получателят им трябва да вземе от митниците EORI номер - идентификационен код за митнически цели, подобен на ЕГН или фирмения номер.

Тук от значение е стойността, както и това дали са изпратени от търговец или физическо лице, например, ако роднини или приятели в САЩ ни изпратят някакъв подарът.

Лимитите са различни

Ако стоката е изпратена от физическо лице и е с равностойност до 45 евро, не се дължат мито и ДДС. Но ако идва от търговец, тогава  лимитът за безмитен внос е по-малък - само 30 лева.

За пратки, които съдържат стоки над 30 лв., но до равностойността на 150 евро, не се дължи мито, но трябва да се плати ДДС.
За тези пратки не се изисква издаването на EORI номер.

По-сложната процедура, при която трябва да се извади EORI номер и да се попълни митническа декларация, се отнася за стоки, изпратени от търговец, които са на стойност над 150 евро или от физическо лице на стойност над 45 евро.

Повече информация за реда за освобождаване на пратки и лимитите, при които се ползват облекчени условия пред митниците може да видите тук.