"Днес президентът звучеше бодро, оптимистично, чухме много добри намерения", заяви Местан и призна, че това може би е нормално, тъй като именно държавният глава би трябвало да зарежда обществото с оптимизъм, но от друга страна обществото отдавна е уморено от приказки.

Той прочете декларация от името на ДПС веднага след обръщението на Росен Плевнелиев в парламента.

Но, е време е да поставим големия въпрос - какво се промени от март 2014 до март 2015 година, каза Местан и попита в името на какви цели се е стигнало до решението за "плавен преход към политическа стабилност", в резултат на който да има среда за ключови реформи. Съгласието постигнато на срещи при президента преди предсрочните избори е имало два основни елемента - да не се повтарят отречени модели на управление и да се върви към съгласие без реваншизъм, добави той.

Очаквахме да чуем оценката на президента дали тези два елемента са изпълнение, а "категоричната оценка на ДПС е "не" - и двете условия са нарушени, а тази формула на властта беше отречена от българските граждани", коментира лидерът на ДПС.

Вярно е, че на срещите при Плевнелиев са били обсъдени ключови реформи, но при това управление думата "реформа" започва да губи собствения си смисъл, смята Местан. Изреждането на оперативни цели и задачи на едно или друго министерство не е реформа, добави той.