Германски телевизионен водещ призна, че е манипулирал видеото, на което гръцкият финансов министър Янис Варуфакис показва среден пръст на Германия, предаде АФП.

Ян Бьомерман - водещ на сатиричното предаване Neo Magazin Royale по обществената телевизия Це Де Еф, заяви, че от неделя чака някой да го пита дали е фалшифицирал противоречивите кадри, но никой не е направил това.

„Съжалявам, г-н Варуфакис, няма да се повтори“, каза Бьомерман и разказа подробности как екипът от монтажисти е манипулирал видеото.

Клипът е от 2013 г. и дори не е заснет в Гърция, а в хърватската столица Загреб. На конференция там Варуфакис заявява следното: „Моето предложение беше Гърция просто да обяви фалит, да покаже среден пръст на Германия и да каже: "Сега сами си решавайте проблема". Той обаче не показва никакъв обиден жест.

Още в неделя, когато бе излъчено видеото със средния пръст, Варуфакис заяви, че това е фалшификация.

Излъченият клип само нагнети още повече напрежението между Атина и Анкара. Германия е страната, която настоява най-много финансово закъсалата Гърция да изпълнява своите фиансови задължения.

Германската канцлерка Меркел заяви днес, че на срещата на върха в Брюксел едва ли ще бъде намерено решение на кризата с Гърция, но това не е повод за отчаяние на страните от еврозоната.