Китайският лидер Мао Цзедун е най-страховитият главорез в световната история и пред неговите безчинства бледнеят престъпленията на Сталин и Хитлер. Това твърди публикация на британския вестник "Дейли мейл", който е направил класация на 20-те най-страховити главорези за всички времена. Според данните в нея водачът на китайската компартия е причинил смъртта най-малко на 60 000 000 души. Това е двойно повече от жертвите на Хитлер и с 20 милиона души над достиженията на съветския диктатор. 

Китайският политик е избивал преференциално свои сънародници. Повечето от тях са станали жертва на глад след идването на компартията на власт или са загинали в работни лагери.

Сталин заема второто място в кървавата класация. Според "Дейли мейл" неговата селскостопанска политика е довела до масов глад в Съветския съюз. Разчиствайки се от политически противници етническият грузинец е допринесъл за смъртта на 40 милиона души.

Нацисткият лидер Адолф Хитлер вероятно би се обръщал в гроба, ако можеше да разбере, че е чак на трето място. Холокоста се случва по негова заповед, а жестокостта на нацистката партия и днес не престава да шокира хората. Равносметката на кървавите му убийства обаче е 30 милиона души.

Класацията е любопитна и с това, че от издевателствата на някои от световните диктатори са пострадали и много българи, посочва агенция БГНЕС.

Югославският диктатор Тито също е сред най-големите главорези в историята на човечеството. С унищожени над 570 000 души /по официални данни/, сред които десетки хиляди невинни българи, избити само защото смеят да се заявят като такива, той се нарежда на 13-то място сред най-големите убийци в историята.

Йосип Броз Тито управлява Югославия с желязна ръка от 1944 до смъртта си през май 1980 г. Той беше пожизнен лидер на многонационалната държава, в която се потискаха всички народи, които не приемат идеите на сръбския шовинизъм. Особено жестоко пострадаха нашите сънародници от Вардарска Македония и Западните покрайните, които бяха подложени на обезбългаряване. Десетки хиляди от тях намериха смъртта в концентрационните лагери Голи оток, Добой, Отешево, Идризово и много други. Те бяха убити единствено и само, защото са българи.

В списъка присъства и белгийският крал Леополд Втори с 8 милиона жертви по време на колонизацията на Конго в края на 19 век. Той управлява богатата на диаманти, злато и други руди страна като собствено имение. Леополд Втори е представител на династията на Сакскобурготите и първи братовчед на българския цар Фердинанд Първи. Една от неговите дъщери Луиза е съпруга на брата на Фердинанд принц Филип.

Сред останалите масови убийци са: японският генерал Хидеки Тоджо е виновен за смъртта на 5 милиона японски жертви по време на Втората световна война, османският лидер Енвер паша е обвинен за убийството на 2 милиона арменци, гърци и асирийци, диктаторът на Камбоджа Пол Пот е убил 1,7 милиона политически противници, севернокорейският лидер Ким Ир Сен - 1,6 милиона жертви.