България е сред страните, които предпочитат ЕС да реши през юни дали да продължи икономическите санкции срещу Русия, каза днес министър-председателят Бойко Борисов.

Част от държавите-членки настояват ограничителните мерки да бъдат подновени още сега. Темата е в дневния ред на започващата днес среща на върха на ЕС.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд подготвят проект за решение, който се очаква да обвърже продължителността на санкциите със спазването на споразумението от Минск за прекратяване на огъня в Източна Украйна.

„Ние сме ги подкрепяли от самото начало, носейки изключително тежки загуби, особено в областта на туризма“, каза Борисов за санкциите. „Това многократно го казвам, отчита се“.

Той изрази надежда, че примирието ще се спазва и ще доведе до траен мир.

„Когато Северният флот прави учения, всички други страни също са в бойна готовност“, добави премиерът за маневрите наредени от руския президент Владимир Путин.

По думите на Борисов военните учения и новите разходи за въоръжаване в европейските страни са „пагубни за икономиките, които едва се възстановяват от икономическата криза“.