"Олигарсите пречат на инвеститорите. Те в голяма степен се изключват. Където има повече олигарси, те не оставят шанс за инвеститорите"

Това заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев в предаването "Лице в лице" по бТВ днес. Той коментира репликата на президента Плевнелиев в България да дойдат повече инвеститори, но не олигарси. Вицепремиерът се съгласи с държавния глава, като подчерта, че "за съжаление са ни достатъчно, дори предостатъчно". 

"Идва ли ви към някого да се обърнете и да му кажете "Махайте се от страната, пречите на развитието на страната, на икономиката, пречите на хората да живеят по-добра?", запита водещата Цветанка Ризова.

"О, случва ми се всеки ден", отвърна Дончев, но подчерта, че не може да назовава имена без твърди доказателства.

Той коментира и реформите на управлението, като подчерта, че все още няма нито една завършена за 4-те месеца от изборите. Но очерта най-важните започнали - здравната, административната и пенсионната.

На въпрос какво става с последната, той отговори така:

"Аз лично вярвам, че вицепремиерът Калфин ще си спази ангажимента и в рамките на следащите две седмици ще имаме предложение. Надявам се, че то ще бъде толкова консенсусно, колкото може да бъде. Когато имаме две коренно различни виждания по един и същи въпрос, боя се, че тук има дори 3-4, тотален консенсус е невъзможен. Тук говорим къде може някой да отстъпи”, заяви Дончев, и подчерта, че е даден шанс на всички - гражданите, работодателите, експертите, синдикатите – да се изкажат.

Вицепремиерът коментира и заобикалянето на Закона за обществените поръчки в Българските пощи, при който поръчка за 50 млн. лева беше дадена на единсвения кандидат - "ВИП Секюрити", без конкурс. Той отбеляза, че сам е получавал сигнали преди седмици по случая.

"Познавайки системата, по която работят всички одитори, когато има само един кандидат, се вдигат т. нар. червени знаменца. Според всички инструкции, такава процедура се гледа много детайлно”, каза Дончев, и заяви, че е следил случая по медиите, но ще говори повече когато се информира с подробностите по случая.

Вицепремиерът не навлезе в детайли по отношение на административната реформа, но очерта след нея следващите приоритети - промени в образованието и пазара на труда. Отбеляза, че му се иска нещата да се вършат по-бързо, но натърти и колко е важна стабилността.

"Само преди няколко седмици подчертах, че най-голямото предизвикателство е как да съчетаем стабилността с реформите. Как да се държи правият курс на лодката, без да се обърне на едната или на другата страна. И тук говорим не само за политическа стабилност, но и за обществена и икономическа. Когато на километри близост се тресе от кризи, голямото предимство е стабилността. Това не означава отказ от реформи. Мога да го повторя. Това не означава отказ от реформи. Но е една причина да бъдем по-внимателни”, обобщи Дончев.