Лидерът на ДПС обвини ГЕРБ в политическа репресия покрай общинските избори в Сърница, първият тур на които се проведе миналата неделя. Тогава не беше избран кмет на общината, но кандидатът на ДПС Неби Бозов получи 45,50% от гласовете, а Мустафа Аликанов (ГЕРБ) - 30,35%.

Уплашиха се от резултата на първия тур, поради неочаквано високата разлика и са заложили са на тезата "печелим изборите на всяка цена", дори с нечовешко отношение към избирателите, заяви Местан пред Нова тв. Той даде пример с това, че директор на горско стопанство е пуснал писмо за прекъсване на тока в махала Селище на Сърница, където живеят 7 души, единият от които - онкоболен, защото "били уличени, че гласуват за ДПС".

"Има една малка махала, казва се Селище, където има 5-6 къщи, които получават ток от държавно горско стопанско. Жителите на това място са били уличени, че са гласували за ДПС, защото има плакати на Неби Бозов. Директорът на горското стопанство Велизар Чолаков на 18 март им изпраща писмо до 19 март да намерят друг доставчик на енергия.

"Уведомявам ви, че до 19 март, все от махала Селище, следва да предприемете мерки за осигуряване на електроенергия от ЕВН или друг доставчик. С цел оптимиризане на разходите от 20 март ДГС Селище ще прекъсне тока", прочете Местан.

После той показа снимка, направена на 18 март, на която директорът се вижда заедно с водещи фигури от ГЕРБ като Цецка Цачева и Цветан Цветанов.

Лидерът на ДПС отправи пряко предупреждение кам управляващите:

"Цялата централна власт, всички поделения на местната власт, са в ръцете на ГЕРБ. Ако някой възнамерява да проведе местните избори по сценария на 2011 г., когато цялата държавна машина се стоварваше в родопския масив, горските бяха превърнати в партийни пропагандатори, това вече не са избори. Това са избори, които са характерни за други режими."

Според Местан часовниците, които преди изборите са били раздавани от ДПС в Сърница, не са били подкуп за избирателите.

"Родопчанинът не може да бъде подкупен, казвам го, защото и аз съм родопчанин. Това не е подарък, а символ, който е добре да стои в къщите на хората, за да запомня, че има политическа сила, която превърна в кауза тяхната мечта, за да се стигне до обособяване на общината", декларира ДПС лидерът.

"Часовникът символизира новото летоброене на община Сърница, защото тези хора бяха лъгани от редица правителства, докато ние не превърнахме тяхната мечта за собствена община в наша политическа кауза", влезе в характерния си стил Местан.

Според него не можело да става дума за нарушаване на статуквото в района. "Цветан Цветанов твърди, че са нарушили статуквото в Сърница. Но тези места не са били на ДПС, защото кметовете и на трите населени места, които влизат в общината - Сърница и селата Побит камък и Медени поляни, са от ГЕРБ и цялата власт в държавата е в ръцете на ГЕРБ и Реформаторския блок", продължи той.
 
Той се впусна в директни призиви да се гласува за кандидата на ДПС в Сърница. А на репликата на водещия, че агитира, отговори:

"Агитирам с политически средства, а не с репресии. Някой се опитва да представи ДПС като универсално зло, за да се оправдаят всички репресивни действия срещу ДПС".

И продължи с предизборната атака: "Цялата централна власт, всички поделения на местната власт, са в ръцете на ГЕРБ. Ако някой възнамерява да проведе местните избори по сценария на 2011 г., когато цялата държавна машина се стоварваше в родопския масив, горските бяха превърнати в партийни пропагандатори, това вече не са избори. Това са избори, които са характерни за други режими".