Преструктурирането на правоохранителните институции в България през 2013 година е довело до неколкомесечно бездействие и е забавило работата по разследванията, подчертава последният доклад на Държавния департамент на САЩ за стратегията за международен контрол върху наркотиците.
„И през 2014 година поделянето на задълженията между МВР и ДАНС не бе ясно, а това навреди допълнително на усилията на правоохранителните органи в борбата с наркотиците“, посочва документът.
От компетенцията на Агенция „Митници“, която се намира под контрола на финансовото министерство, е да разследва трафика на наркотици през българските граници. В резултат на вътрешната реорганизация на агенцията и отдаването на приоритет на контрабандата на данъчно облагаемите стоки в последните години бяха изземани сравнително малки количества наркотични пратки. През 2014 година обаче благодарение на няколко успешни междуинституционални операции бяха задържани стотици килограми наркотици, включително седем пъти по-голямо количество хероин от конфискуваното през 2013 година. Властите са продължили да изземат и много психоактивни вещества, в това число и синтетични канабиноиди, отбелязва още документът.