Северна Корея има ядрено оръжие и е готова да го използва по всяко време.

Това заяви в интервю за телевизия "Скай нюз" Хюн Хак Бон - посланикът на сталинистката държава във Великобритания. Той уточни, че страната му ще използва оръжието си в отговор на американска ядрена атака.

"САЩ нямат монопол върху ядрените удари", каза дипломатът.

Запитан дали това означава, че Северна Корея е в състояние да изстреля ядрена рагета сега, той отговаря: "Да, по всяко време, по всяко време."

"Ако САЩ ни ударят, ние трябва да отвърнем на удара. Ние сме готови на конвенционалната война да отговорим с конвенционална война, на ядрената война с ядрена война. Ние не искаме война, но не се плашим от нея", заяви Хюн.

В реч на 3 март севернокорейският външен министър Ни Су Йон каза, че Пхенян има силата за отблъсне всякаква американска атака дори с превантивни удари, ако това е необходимо.

От 2006 г. досега режимът в Пхенян извърши три атомни теста. Експертите обаче не могат да стигнат до единно мнение колко далече е стигнала страната в разработването на технология, необходима за миниатюризиране на бойните глави с цел те да бъдат монтирани на ракетите.