Премиерът Бойко Борисов и икономическият министър Божидар Лукарски, принципал на ВМЗ-Сопот, успокоиха днес, че няма опасност за населението на село Иганово, което се намира в най-голяма близост до избухналите вчера складове с боеприпаси. Въздухът е чист, хора и имущество не са поставени в риск, увериха и двамата - единият от профила си във фейсбук, другият - от ефира на Нова тв.

"Резултатите от измерването на въздуха в района на с. Иганово са готови. Докладваха ми, че няма изменения на стойностите на въздуха, няма превишения на показателите, няма замърсители. Въздухът е чист", написа Борисов.

А Лукарски разясни:

"Става въпрос за избухнали неуправляеми реактивни снаряди - конвенционално бойно оръжие. Това е горяло там. Летят доста ефектно и това е уплашило населението. Но няма отделяне на отровни газове във въздуха". И допълни: "Никакви рискове за населението не съществуват. Още от самото начало на инцидента бяха взети адекватни мерки. Теоретически има рискове за екипите, които работят на място. За населението - няма. Снощи всички хора се бяха върнали по къщите си".

Той опроверга и медийни публикации, според които на мястото са работели хора, на смени, имало е производство и като по чудо никой не е пострадал. "Има само двама охранители, всичко останало - за първа, втора смяна и пр., са спекулации", посочи Лукарски.

Той не можа да каже какви точно предписания е направила Главна инспекция по труда (ГИТ) и взети ли са били те предвид.

"ГИТ е наблюдавала основно производствената дейност, а както стана ясно - такава не е имало там. Когато говорим за работа с взривове и бойни вещества, никога нямаме 100% сигурност", заяви икономическият министър. 

По думите му заводът бил строен "с мисъл и акъл" и затова складът бил много далеч от цеховете.

"Те са пионери в превантивната дейност и в съхранението. Тези складове са най-сигурните в България", посочи принципалът на военното предприятие.

Лукарски увери, че ВМЗ-Сопот вече не е в тежко финансово състояние, както бе преди.

"Безпилотни самолети и бронирани автомобили започват тази сутрин оглед на района при снощните взривове в склада за боеприпаси край село Иганово", съобщи след посещението в карловското село министърът на отбраната Николай Ненчев, предаде Дарик.

"Ще изпратим два бронирани автомобила и два-три самолета, за да огледат дали има някакви поражения или огнища, на които трябва да обърнем особено внимание", каза военният министър.

Самолетите са от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Бронираните джипове са тип "пустинна котка" и са на военна полиция.

Нова тв съобщи, че 2000 неуправляеми снаряда са били съхранявани в склада на ВМЗ-Сопот, а на мястото на взрива се е образувал огромен кратер. Очаква се днес военната техника да се приближи максимално близо до мястото. За да влязат вътре обаче, трябва да минат 24 часа от последния взрив.