... Този важен въпрос изследва днес в сутрешния си блок Нова тв.

Зеленчуците поевтиняват с всяка седмица, но това не се отразява на менюто в ресторантите. Там цените на шопската салата си остават доста "солени" целогодишно. Как любимата лятна салата на българина варира според това в кой град живееш – проверяват кореспондентите на телевизията.

В гостилничките във Враца могат да ви предложат шопска салата за 4 лева. В ресторантите обаче цената е между 6,99 и 9,90 лева в зависимост от категорията. А зеленчуците, достатъчни за приготвянето на поне три салати - или 880 грама, в града на Ботев купуват за общо 3 лева. Иначе казано - по 1 лв. за салата.

В "Капана" - едно от емблематичните места на Пловдив,  цената на шопската салата в ресторанта е два, дори три пъти по скъпа отколкото в Северозапада. В града под тепетата една вкусна салата струва 19,90 лева, а в  нея има и магданоз, и червен лук. На “Четвъртък” пазара купуваме еквивалента, изразен в продукти за вкъщи, които ни струват 7,61 лв.

Отправяме се към София, за да проверим на колко оценяват шопите шопската салата. В един ресторант в столицата за 500 г шопска салата платихме 18,99 лева. На "Женския пазар" обаче сметката излиза доста по-тънка. След лек пазарлък купуваме за 3 лева 2 домата, 2 краставици и 2 чушки. Цената на килограм домати падна до 1,50 лева.

Топло е, бързо узряват и трябва дасе пордават, казва търговка.

Дори и специално родопско сирене - за 100 грама се връзва 2,50 лева, показа проверка на медията.

Тоталът:

С продукти за по-малко от 6 лева може да си направим поне 2 салати. Или шест пъти по-евтино от цената в ресторанта.

В крайна сметка цената на шопската салата варира спрямо географския регион. Най-евтино е във Враца - усреднено около 8 лева. В центъра на София е 18,99 лева, а най-скъпо им излиза на пловдивчани в "Капана" -  19,90 лева.