НСО е служба за угаждане на персоните и за тяхното следене. Трябва да бъде незабавно разформирована, а служителите й - пренасочени към звената за борба с тероризма.

                               Бойко Ноев

За това бяха единодушни бившият министър на отбраната и бившият главен секретар на МВР по времето на кабинета "Костов" Бойко Ноев и Николай Радулов. Двамата бяха гости на сутрешния блок на Нова тв, за да коментират пакета от закони за службите, в т.ч. и за НСО, който парламентът предстои да разгледа.

"В Европа няма такива специални служби, които да охраняват трима души. От Путин, Меркел и Обама зависи съдбата на света, при нас не е така", коментира Ноев и призова да се обърне внимание на службата за борба с тероризма.

По думите му в тази служба работят 100 души, а за сравнение в НСО - 1200. Бюджетът на антитерористичното звено е 4 милиона лева срещу 40 милиона лева за държавните охранители. Бюджетът на националното разузнаване пък бил два пъти по-малък от този на НСО.

"Това не трябва да продължава! Продължава охраната на партийни лидери за сметка на държавата. А по малките градчета хората биват бити и убивани", посочи бившият военен министър.

                           Николай Радулов

Според Радулов НСО "е служба за угаждане на персоните", която "ги разхожда". И не само. Според него гардовете следят какво правят лицата, които охраняват и дори можело да докладват. Затова и властимащите, без оглед кои, се страхували да я закрият.

"Дори и жена му на охраняваното лице не знае колкото знае шофьорът от НСО. Всички се сещат за какво става дума. Знам, че преди години охранителите имаха едни бланки, сега не знам дали ги имат, може би информацията я споделят устно", каза Радулов.

Бойко Ноев пък направи препратка към това, че законопроектът за НСО е подписан и от депутатите на президентската партия АБВ.

"Този закон няма нищо общо с пакета закони. АБВ го подкрепя. Да си припомним, че президентът Първанов 10 г. си сътрудничи с НСО. Какво знаят за охраняваните лица охранителите - техние слабости, за техните малки тайни...", посочи ексминистърът.

Той не спести критики и към настоящия държавен глава Росен Плевнелиев. По думите му Плевнелиев вече е влязъл в предизборна кампания като популистки се е оплакал, че много му се искало спокойно да купи розови домати на децата си, но изискванията на НСО не го позволявали. "Правилата се пишат от тях!", отсече Ноев, визирайки управляващите.

"НСО ще бъде воденичен камък на всеки един политик, на който му предстоят избори", допълни той. 

И даде формула:

"Министерският съвет с елементарен акт може да причисли тези млади момчета от НСО към специализирания отряд за борба с тероризма. Летището в Доброславци, което предстои да бъде дадено на НСО, за да тренират служителите й там, трябва да се превърне в база на специалните сили на полицията - там да тренират, а не по разни порутени дворове".