Президентът на САЩ Барак Обама подлага на остра критика политиката на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Вербалната атака от Вашингтон свидетелства за изостряне на отношенията с Тел Авив.

Ябълата на раздора е позицията на Нетаняху срещу създаването на палестинска държава. Не и при негово управление. Това той обяви преди да спечели общите избори, проведени миналия вторник. След това посмекчи позицията си, но съмненията остават.

Обама атакува Нетаняху в интервю за в. “Хъфингтън поуст”:

“След изборната победа му казах ясно, че ние продължаваме да вярваме – съществуването на две държави (Израел и Палестина – бел. ред.) е единственият път за дългосрочно гарантиране на сигурността на Израел и тоq ако Израел иска да е както еврейска, така и демократична държава. Американското правителство гледа твърде критично на това, което в момента се случва.”

“Ние продължаваме да сме на мнение, че сегашният статус е обречен и че ние не можем вечно да го отстояваме, нито да продължават да се строят еврейски селища в окупирани територии, ако наистина мислим за сигурността на Израел. Това не е рецептата за стабилност в региона”, посочва Обама. Според него поведението на Нетаняху затруднява усилията за постигане на мир в Близкия изток.

По повод вричането на Нетаняху по време на предизборната битка, че при негово управление никога няма да има палестинска държава президентът заявява:

“Ние вярваме едно към едно на казаното от него. Ето защо сме длъжни да обмислим какви други опции са възможни, за да сме сигурни, че няма да сме свидетели на хаос в региона.”

Обама изразява позиция, че израелската демокрация обещава справедливост на всеки гражданин встраната – евреин или палестинец. Това било най-доброто.

“Ако Израел се отвърне от този принцип, то това ще вдъхнови онези, които не вярват в еврейската държава и ще поведат курс към провал на демокрацията в Израел”, предупреждава Обама.

Той подчертава, че САЩ държат на отношенията си с Израел. Точно поради тази причина нещата трябвало да се изрекат в прав текст.

Същевременно стопанинът на Белия дом оповестява скорошно сключване на споразумение с Иран относно ядрената програма на Техеран с цел да се предотврати създаването на атомно оръжие.

Както е известно, Израел смята Иран за най-върлия си враг. Тел Авив отхвърля всекакви преговори с Техеран и залага на репресивна политика. В навечерието на общите избори в Израел Нетаняху изложи познатата си позиция в реч пред Конгреса на САЩ и то против волята на Обама, който пък отказа да се срещне с неканения израелски гост.

Ясно е, че разрив в отношенията САЩ-Израел е невъзможен, а и нежелан от нито една от двете страни. Ясно обаче е също, че Нетаняху ще не ще, трябва да се съобразява с Белия дом, ако мисли за бъдещето на Израел.