Повече от 500 години след смъртта си Ричард III бе погребан повторно – този път с почести. Монархът намери покой, след като стотици британци се събраха, за да отдадат дължимото на последния си владетел, загинал в битка.

В позлатен дъбов ковчег знаменитият крал бе изпратен с оръеен залп, след като тлените му останки бяха открити от археолози при разкопки на паркинг преди 3 години.

Събитието без прецедент се състоя в университета в Лестър в неделя. Тялото на краля намери покой, след като обиколи церемониално няколко града в региона, а накрая се завърна в Лестър и бе препогребано.

Ричард III e убит в сражението край Босуърт през 1485 г. Дълго време гробът му бе неизвестен, докато не бе открит през 2012-а. Учените откриха, че владетелят е бил погребан набързо, най-вероятно защото градът тогава е бил в ръцете на привърженици на бъдещия крал Хенри Седми.

Смъртта на Ричард Трети поставя края на династията на Плантадженетите и на власт идват Тюдорите. Шекспир го представя като тиранин, убил двама принцове, за да заеме престола, но други историци твърдят, че през вековете той е очернян съзнателно, за да бъде утвърдена династията на Тюдорите.

Управлението на Ричард Трети продължава малко повече от 2 години – той е убит на 22 август 1485 г. в битката при Босуърт.

Площад Славейков