ПЕТЪР ТОМОВ

Наш кореспондент

ТАМПА, ФЛОРИДА – „Фондацията Клинтън“, която е главният извор на пари в политическата кампанияа на Хилъри Клинтън е получила пари от държави, които са спонсорирали „Ислямска държава“, разкрива електронното издание „Зиро хедж“. Твърдението е подкрепено и от в. „Уолстрийт джърнъл“, който публикува схема с 14 държави, показваща донорите на Хилъри и сумите, които са били получени. Обединените арабски емирства, за които се знае, че дават пари на джихадистите, са превели $1,4 милиона долара.

Още като държавен секретар на САЩ от 2009 до 2013 г. г-жа Клинтън е получила милиони долари от чужбина, което е в разрез с държавния пост, заеман от нея. Най-солиден дарител е украинският олигарх Виктор Пинчук, който е собственик на базираната в Лондон компания „Интерпайп груп“, която произвежда тръби за нефтопроводи, стомана и колела за железопътни вагони. Сред неговите клиенти са компании като „Роснефт“ и „Газпром“. 55-годишният Пинчук има състояние от $4,2 милиарда долара, което го нарежда на 560-о място в класацията на сп. „Форбс“ на най-богатите хора на планетата през 2014 г. Той е женен за Олеся Кучма (сега Пинчук), дъщеря на първия след разпадането на Съветския съюз президент на Украйна Леонид Кучма. Виктор е близък приятел на семейство Клинтън и бе сред гостите на партито в Ню Йорк през 2006 г. за 60-годишнината на Бил Клинтън. Пинчук се прочу особено много с разточителния купон за своята 50-годишнина. На пищното тържество във френския зимен курорт Куршевел той похарчи $6 милиона. Гостите бяха развличани от „Сирк дю солей“ и френския певец Ален Дюкас.

Пунчук е изкарал два мандата като депутат в парламента на Украйна. През 2008 г. той обеща $29 милиона долара на „Глобална инициатива Клинтън“, организацаия, която координира благотворителна дейност в света, осигурявайки средства за различни проекти. Сдружението е с идеална цел и не разполага със собствени финанси. Отделно украинският олигарх е дарил  $8,5 милиона долара на „Фондация Клинтън“, които са част от поетия ангажимент за $10 милиона.

Докато Хилъри Клинтън е била топдипломат на САЩ фондацията е получила и $7,3 милиона долара от Саудитска Арабия. Сред дарителите е член на кралското смейство. След 2009 г. в организацията са постъпили около $68 милиона. Значителна част от тази сума - $60 милиона са дадени пряко за благотворителни проекти.

Преди Хилъри да бъде назначена за държавен секретар, бившият президент Бил Клинтън обеща на държавния глава Барак Обама, че фондацията няма да получава пари от чужбина докато съпругата му е на този важен държавен пост. От фактите, изнесени в „Уолстрийт джърнъл“ се вижда много добре доколко това обещание е било спазено.

Сред донорите е и името на Вктор Дахдалех, бизнесмен от Бахрейн, който е свързан с държавната компания „Алуминум Бахрейн Би Ес Си“. Дахдалех, който е внесъл около $5 милиона на „Фондация Клинтън“ живее в Лондон и поддържа там своя благотворителна организация. Той е посредник между бахрейнската фирма и „Алкоа уърлд алумина“, в която мажоритарен собственик е гигантската транснационална  компания „Алкоа“.  През 2014 срещу филалът на „Алкоа“ в САЩ започна разследване на американското съдебно министерство за подкупи, което още не е приключило.

Сред азиатските дарители се откроява китаецът Ван Венлиан, който е внесъл $2 милиона в сдружението на Бил и Хилъри  Венлиан е депутат в Нардония конгрес в Пекин. Преди да стане парламентарист той е бил общински служител в Дандон, град с население от 2,4 милиона души в провинция Ляонин, граничеща със Северна Корея. Там той пртежава компания, която държи пристанището, през което минава значителна част от търговията със сталинисткия съсед на Китай. Представител на „Фондация Клинтън“ заявил, че на управата не е било известно, че Венлиан е бил депутат в Пекин. Друга негова фирма е доставчик на посолството на САЩ в китайската столица.

Докато набира сила скандалът около даренията на фондацията, президентът на компанията „Нюз ъф дъ уърлд“, която е собственик на „Уолстрийт джърнъл“, Рупърт Мърдок съобщи в туитър, че най малко три чужди държави са имали достъп до електронната поща на Хилъри Клинтън, докато тя е била държавен секретар на САЩ. Разкритията, които още са във фокуса на пресата тук, посочват, че Хилъри е използвала свой, незащитен сървър за електронната си поща. Първоначално Барак Обама се опита да се дистанцира от скандала и обяви, че не е получавал съобщения по компрометираната мрежа. После обаче говорителят на Белия дом Джош Ърнст обяви пред репортери, че Обама е получавал и-мейли от Хилъри, но в тях нямало поверителна информация. Предстои тепърва да се разбере от какъв характер са били комуникациите и дали сред тях е имало секретни съобщения. Контролираният от републиканците Сенат може да сформира комисия, която да изиска от г-жа Клинтън да предостави хилядите послания, които тя е изпратила от компютъра си.

Двата паралелни скандала ще изиграят силен отрицателен ефект върху евентуалното кандидатиране на Хилъри Клинтън за президентската номинация на Демократическата партия. Тя вече има много серизен съперник, популярният в партийните кръгове Мартин О'Мейли, бивш губернатор на щата Мериленд. Пред събралите се около 200 поддръжници в пристанищния град Девънпорт на река Мисисипи, О'Мейли заяви: „През целия си живот съм бил фен на Хилъри Клинтън. Но нещата стоят така – това не е династия, а ние не живеем в монархия. Необходими са ни хора извън важната фамилия Клинтън, които да ни представят“.

Междувременно днес бе оповестено името на първия официален кандидат за президенската кампания от Републиканската партия. Това е 44-годишният сенатор от Тексас Тед Круз. Той е един от любимците на  „Чаената партия“, консервативно крило в Голямата стара партия, което се бори за  малко правителство и ненамеса на държавата в бизнеса и в политиката на отделните щати. Политическите наблюдатели тук смятат, че младият реформатор Круз има много големи шансове да спечели номинацията на Републиканската партия за президентската надпревара. Дали обаче Круз ще успее да събере достатъчно пари и съмишленици сред гласоподавателите отдясно – остава да се види през 2016 г.