Италианската компания Pirelli става китайска, съобщи Ройтерс. Държавната компания Nаtional Chemical Corporation ще брои 7,1 млрд. евро за легендарната италианска фирма, която е петият по големина производител в света на автомобилни гуми.
Офертата за Pirelli маркира завръщането на китайските държавни предприятия на глобалния пазар за фирмени поглъщания. Стимул за тях в последно време се оказва и поевтиняването на еврото, което прави сделките по-изгодни.

Покупката на Pirelli ще стане чрез изкупуването на дела от 26,2%, който притежава италианския холдинг Camfin, а след това ще бъде отправено търгово предложние за изкупуване на останалите акции по 15 евро на бройка.

Pirelli e основана преди 143 години като фирма за производство на гумени изделия. В момента тя е доставчик на гумите за Формула 1.

Сделката ще помогне на Китай да получи технологии за производство на премиум гуми, като в същото време ще увеличи и пазарния дял на италианската марка в мегаикономиката.

Новият собственик ще смени председателя на борда на директорите на Pirelli, но ще остави на поста изпълнителния директор Марко Трончети Провера, който влезе в управлението на фирмата, след като през 1986 г. се ожени за наследница на един от основателите на фирмата.

За 2014 г. Pirelli има продажби за 6,018 млрд. евро и оперативна печалба от 838 млн. евро. Дългосрочните ѝ дългове са за над 1 млрд. евро.