Искрено интервю на Дейвид Камерън пред Бибиси обърка тотално старшия ешалон на британската Консервативна партия. Двукратният премиер на Острова заяви, че не иска да е премиер за трети мандат, и е започнал да урежда кой  да го наследи, като борбата ще е между трима старши консерватори, които да предоставят "свеж поглед" върху нещата.

Противниците обвиняват Камерън че се държи твърде самоуверено в идеята, че партията му ще спечели изборите през 2020 г., когато предстоят други сега, и че обявяването на Тереза Мей, Борис Джонсън и Джордж Озборн като възможни наследници е крайно самонадеяно.

Според Камерън обаче ще е "безумие да се държа за властта след 2020 г." Интервюто е основно в кухнята му в Котсуолд, в много неформална обстановка и маниер. 

"Казах, че ще изкарам втори пълен мандат, но мисля, че след това е време за нов лидер. Мандатите са като купа със зърнена закуска - две са чудесни, три са вече твърде много".

На директен въпрос дали би искал да остане трети мандат, Камерън отговаря:

"Не, мисля, че ще изкарам пълен втори. Не казвам, че всички премиери непременно полудяват, или полудяват със същото темпо. Но ми се струва, че има още какво да свърша, работата е свършена наполовина, икономиката се обърна, дефицитат е наполовина готов. Искам да си свърша работата."

Изявлението на премиера обаче предизвика паника в Торитата, които обвиниха премиера, че подкопава собствения си авторитет. И веднага започнаха да го защитават.

"Това беше един "о, мамка му" момент. Най-доброто, което можем да кажем, е че Дейвид е директен и искрен", заяви един от лоялистите.

Един бивш министър пък заяви:

"Това беше странно и излишно. И не помага за авторитета на премиера".

Изборите за британски парламент са на 7 май тази година. За момента по всичко изглежда, че Консерваторите на Камерън ще спечелят, но вероятно само с около 30-40 места пред Лейбъристите.