Съпругата на лидера на РЗС и премиерски съветник Яне Янев Галя Янева се оказа сред спечелилите конкурса за съдебни помощници в Софийския градски съд, съобщи Mediapool.

Галя Янева е класирана на 12-то място от общо 16 свободни позиции за съдебен помощник в съда. Кандидатствали са общо 118 юристи. Позицията на съдебен помощник в Софийския градски съд е един от най-добрите трамплини за кариера в съдебната система. Доказателство за това е фактът, че Галя Янева в момента е кандидат за младши съдия в СГС, пише още Mediapool.

Галя Янева може да има всички необходими качества за спечелването на позицията в СГС. Тя е завършила "Право" в Софийския университет, малко след като се жени за Яне Янев. От публикации във вестник "Струма" се разбира, че в края на 2013 година е карала задължителния юридически стаж в Окръжния съд в Благоевград. Пред изданието тя разкрива, че е смятала да полага изпити за адвокат. В крайна сметка Галя Янева избира да прави кариера като съдия в София.

Конкурсът, спечелен от Галя Янева, е проведен миналата година, малко преди да започнат скандалите в градски съд. Конкурсната комисия е била съставена от най-близките съдии до тогавашната шефка Владимира Янева – Богдана Желявска, Петя Крънчева и Иво Дачев. В момента Владимира Янева е отстранена от съдебната система заради участието си в скандала "Червей". Срещу нея се води досъдебно производство за разрешаване на незаконно подслушване.

Богдана Желявска, Петя Крънчева и Иво Дачев бяха нейни заместници и председатели на три от колегиите в СГС. Новият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов обяви, че сваля доверието от тях и ги призова да си подадат оставките. Той се позова на организационния хаос в съда и откритите множество нарушения

Само Дачев последва този съвет, а Желявска и Крънчева отказаха. Въпреки това Висшият съдебен съвет (ВСС) назначи нови заместник-председатели на СГС.

На този фон няма как да не бъдат напомнени връзките на нейния съпруг. В момента Яне Янев е съветник за борбата с корупцията на премиера Бойко Борисов.