Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева направи сериозна критика към управлението на ГЕРБ и персонално към едноличната власт на Бойко Борисов.

"В държавата има само един самолет и той е пилотиран от Бойко Борисов", коментира Дончева пред Би Ти Ви.

"Бойко Борисов е човек на статуквото, няма да прави резки промени. Присъствието му във властта е не заради това "какво ще направим и какво ще остане", а заради самото присъствие", смята тя.

"Той счита за необходимо и достатъчно да се разбере с всички, които го критикуват и не са съгласни с управлението му. Счита, че моделът "Пеевски" и "Кой?" е модел, с който трябв да се разбере, за да няма критики към него", обясни Дончева.

Тя анализира и последните размествания на върха на силовите ведомства, които дойдоха, след като министърът на вътрешните работи Веселин Вучков "ритуално" подаде оставка по време на заседанието на Министерски съвет на 4 март, защото премиерът не пожела да смени шефа на ДАНС Владимир Писанчев и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров:

И двамата, които Бойко Борисов постави, са негови хора - и Димитър Георгиев (б.р., новият шеф на ДАНС), и Румяна Бъчварова (б.р., министър на вътрешните работи). Те ще правят 200% това, което им каже, но не вярвам, че ББ може да ръководи ръчно неограничен брой от сектори от държавното управление, категорична е Дончева.

Тя отхвърли и разпространяваната в обществото теза, че Димитър Георгиев бил номинация на вицепремиера Меглена Кунева, защото бил неин съветник:

Бойко Борисов слага "пар екселанс" свой човек, който е със средни възможности, за шеф на ДАНС, но кара Кунева да поеме външната отговорност за това назначение. Митко Георгиев, кои хора си е сменил? Кои хора са негови, попита Дончева.

Тя отправи критики и към юридическия капацитет на ГЕРБ:

ГЕРБ няма юристи, никаква законодателна инициатива. Като не можеш да си направиш инструментите като света, какво искаш да ви се получи? Законопроектът за Корпоративна търговска банка, който беше публикуван в "Държавен вестник" вчера, е едно от най-безумните юридически съчинения и показва липса на законодателен инструментариум. Същото се отнася и за пакета закони на Цветан Цветанов, който няма нищо общо с уредбата в Закона за нормативните актове. Съчинение за дисертация ли е, или нормативен документ, попита Дончева.

Според нея в претупания набързо закон за КТБ е пълен нонсенс опитът да се ревизират договори, сключени в съответствие със закона към този момент.

Защо ви е необходим нов закон, когато има действащо законодателство? Когато произвеждате некачествени закони, ще имате и некачествени последствия, заключава Дончева