С 93 гласа за, 23 против и 23 въздържали се депутатите гласуваха днес Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от дискриминацията, който пояснява, че и българските граждани, които си сменят пола, имат същите права и защити като всички останали.

Темата предизвика бурен и объркан дебат, в който депутатите започнаха да спорят за третия пол, статута на хермафродитите, християнските ценности и други "щуротии", както се изрази по-късно пред Клуб Z депутатът от ПФ Слави Бинев. Народните представители не бяха наясно каква всъщност е целта на законопроекта, въпреки подробните обяснения на зам.-министъра на социалната политика Лазар Лазаров.

Вицепремиерът Ивайло Калфин в диалог с Красимир Велчев от ГЕРБ по въпроса за правата на транссексуалните.

Може би затова днес законопроектът бе представен отново, но от вицепремиера Ивайло Калфин. Той разясни подробно цялата сага, започнала още през 2012 г.

Именно тогава започва кореспонденция с Европейската комисия, откъдето запитват дали в българското законодателство е включена защитата от дискриминация на транссексуалните. Българската страна отговаря, че според тълкуванието на върховния закон, никой не може да бъде дискриминаран по пол, а у нас трети пол няма - тоест и без специални уточнения хората, които си сменят пола, са защитени.

Калфин днес подчерта, че по никакъв начин не се променя процедурата за смяна на пола у нас, която се осъществява по съдебен ред по Закона за гражданската регистрация.

От Комисията обаче все пак са поискали уточнението да се направи.

"От ЕК ни казват: Въпреки че това е вашето разбиране, необходимо е ясно да го поясните", каза вицепремиерът.

През 2013 г. правителството на Орешарски е приело до края на годината да гласува промените в парламента. Това обаче не се е случило и през 2014 г. ЕК отново е напомнила за нуждата от промяната. А през февруари тази година е изпратила краен срок - да се гласуват промените до 31 март, в противен случай ще започне процедура за нарушение на европейското законодателство. 

"Аз ви моля да подкрепите тази промяна, която, отново казвам, ще поясни, няма да създава нови права", завърши Калфин.

Законът бе приет като от ДПС, АБВ и ББЦ бяха твърдо "за", а Атака - твърдо "против". Осем гербери гласуваха "въздържали се", както и 10 души от БСП, 3 от ПФ, 1 от Реформаторите. Повечето патриоти - 10 души - бяха против.

Разбира се, гласуването стана повод за реплики от страна на ДПС и "Атака". Депутатът от Движението Тунчер Кърджалиев не пропусна да припомни, че миналата година "в ситуацията на ГЕРБ бяха БСП", и обвини социалистите, че законопроектът не е бил приет само заради 9 червени депутати.

Дясната ръка на лидера на "Атака" Десислав Чуколов не пропусна да изкаже дискриминационните тези на националистите от парламентарната трибуна:

"Трябва да сте наясно какво гласуваме в момента. Вие давате ли си сметка за какво става въпрос? Тук обсъждаме, че има хора, които решават, че искат да си сменят пола", започна леко объркан атакистът.

Такива хора има в България и в цял свят, същестуването им не беше тема нито на дебата, нито на гласуването.

"За това гласуване, което ще направите, знам, че имате деца, имате и внуци, какво ще им обясните, как ще им обясните, искате ли те дори да мислят по тази тема?" 

Децата и внуците на депутатите определено няма да имат избор дали да приемат реалността,  че транссексуалните българи съществуват и имат равни права с всички други граждани у нас. 

"Европа щяла да ни наложи санкции? Какви санкции? Какво ще стане, ако не хармонизираме за пореден път европейските изисквания? Няма да ни бомбардират от Европа!" продължи излиянията си атакистът.

Да, Европейският съюз няма навика да бомбардира страните-членки за неспазване на европейските закони и директиви. Мерките след една "процедура за нарушение" са по-индиректни, но засягат всички граждани.

"Всичко, което от Европа го наричате европейски ценности, избирателите ви и ние от "Атака" ги наричаме еврогейски ценности", заключи Чуколов.

За пореден път "Атака" демонстрира пълно невежество за разликата между полова идентичност и сексуална ориентация.