Първият отцепил се от парламентарната група на ГЕРБ депутат Георги Марков си иска субсидията от партията, за да я дари на бедните банатските българи в Румъния и на училищата, които едва свързвали двата края - в случая на търговската гимназия в родния си Свищов.

Марков не бил съгласен с начина на харченето им. "Какви са тия вили, тия бардаци, тия коли бронирани. От какво се пазят?! От таласъми ли се пазят?!", изрази недоволството си Марков в коментар за Клуб Z.

Така, в името на благотворителността, той се обърнал към ръководството на ГЕРБ. Не получил отговор, а само по думите му - усмивки". "Няма изобщо да говорим или да се занимаваме с този човек. Той не е в редиците на ГЕРБ. По закон субсидията се дава на партията", заявиха от пресцентъра на ГЕРБ пред Клуб Z.

Факт, през януари, месец след като напусна парламентарната група на формацията, Марков бе и изключен от нея.

След като ударил на камък при ръководството Марков решил да се обърне към финансовия министър Петър Чобанов за "тълкувателно решение". Според закона за политическите партии "начинът за предоставянето на средствата за субсидиране на партиите и коалициите се определя от министъра на финансите". Но той само издава заповед за това, не може да определя къде формациите трябва да дават държавните си пари.

В закона за партиите в действителност е указано, че субсидиите се дават на политформацията и това бе една от първите законодателни инициативи на БСП в този парламент. Със своята заповед от януари пък финансовият министър затвърди този принцип - парите да не следват вече депутата. Практиката напуснали парламентарните си групи народни избраници да декларират принадлежност към друга партия в парламента и така да й прехвърлят субсидията си, бе масова в предходното 41-во НС.

Марков твърди още, че Конституционният съд (КС) се бил произнесъл по темата и решил, че парите следват депутата. Такова решение на магистратския орган обаче изобщо не съществува и той никога не се е занимавал с казуса.

"Министър Чобанов да каже къде е проблемът. Иначе ще се обърна към Конституционния съд. Ще заведа дело", заплаши Марков. Без да отчете, че функциите на КС, както и начинът му са уредени в основния закон и те изключват сезиране от само един депутат и "завеждане на дело" от частен характер.

Иначе веднага след напускането на Марков на групата на ГЕРБ лъсна информацията, че той е бил разследван за ДДС измами, но разследването било спряно. Името му се появи и в прословутото тефтерче на Красьо Черничкия. Пред bTV пък бивши съпартийци на депутата и общински съветници в Свищов разказаха как на последните парламентарни избори от свищовския университет обещавали на студентите ваучери за алкохол срещу глас за кандидатската листа на ГЕРБ. В действителност, в РИК Велико Търново преди деня на вота имаше подаден сигнал за това, че кандидат-висшисти са примамвани с безплатен алкохол в местна дискотека срещу ангажимента да гласуват за листата на една от партиите. Репортаж от самата дискотека тогава излъчиха и от Нова тв.

Интернет пространството пък пази паметни карти от купон, на който ректорът на вуза Величко Адамов и Марков се наслаждават на танците на кръшни девойки.