Сделката за БТК, която официално е за 1 евро, е опит на режима на Владимир Путин да заобиколи чрез Пиер Луврие европейското ембарго срещу Русия.

Това заяви днес пред Би Ти Ви журналистът Асен Йорданов от сайта "Биволъ". Той допълни, че Луврие е  тясно свързан с олигарха Константин Малофеев, известен още като руския Джорд Сорос.

"Въпросната фирма, която няма реален адрес и регистрация във Франция, но си е направила сайт и обявява на първата му страница сделката, е тясно обвързана с руски капитали. Скрито от обществеността остава, че реалните собственици на БТК са скрити зад поредица от 3-4 люксембургски офшорки. А във фонда Си Еф Джи, създаден от Луврие и Малофеев, членува бивш министър на икономиката на Люксембург", допълни Йорданов.

Според него БТК и "Виваком" не дължат пари на КТБ, но люксембургските офшорки, съсобственици на "Виваком", дължат голяма сума на руската ВТБ, наричана още банката на КГБ - комитета за държавна сигурност, наследен днес от Федералната служба за сигурност.

"Цветан Василев успя с помощта на ВТБ да вземе мажоритатия пакет акции на "Виваком". Руската банка при всички случаи иска да си върне парите. Зад нея стоят политически интереси. Падежът, на който Василев трябва да възстанови парите на ВТБ, е 7 май. Възможно е те да са решили да направят фиктивна сделка. И ако Василев не даде парите, ВТБ взема акциите в люксембургската офшорка собственик и става собственик на БТК", смята Асен Йорданов.

КТБ не участва в сделката. Но ако същият кръг иска да изкупи ТВ7 и фирмите в оръжейното производство на Цветан Василев, нещата стават сериозни. Малофеев е един от акционерите на "Ростелеком". А БТК е силен играч на Балканите. И това ще бъде голям успях за Русия в хибридната война, която води, изтъкна журналистът.