Ръководството на "Булгартабак Холдинг" се е засегнало от въпрос за собствеността в холдинга, който вчера зададе журналистът и главен редактор на e-vestnik Иван Бакалов пред Нова тв. В него Бакалов, бившият министър на икономиката Трайчо Трайков и финансистът Кольо Парамов обсъждаха продажбата на бизнеса на Цветан Василев за 1 евро на чужди инвеститори.

Тогава Бакалов реторично попита: "Вие мислите ли, че Борисов е продал „Булгартабак” без да знае на кого?", като припомни, че приватизацията на тютюневия гигант стана с участието на Корпоративна търговска банка.

Днес от холдинга са изпратили на Нова тв право на отговор, който медиата публикува на сайта си. Ето и неговия текст без редакторска намеса.

Настоящото изявление на ръководството на група „Булгартабак“ е провокирано от твърдения за „неясна” собственост на “Булгартабак-Холдинг” АД и внушения, че сме компания, която е част от икономика на тъмно и бизнес на тъмно (сутрешен блок на ТВ с национален ефир на излъчване).

За пореден път заявяваме, че акционерната собственост в „Булгартабак Холдинг“ е декларирана надлежно пред компетентните регулаторни органи. С оглед на това, всички внушения, свързващи „Булгартабак“ с политически лица и/или твърдения за нередности в дейността на компанията, целят единствено да манипулират общественото мнение и да злепоставят доброто име и търговската репутация на „Булгартабак Холдинг”. 

Ние сме компания, която стриктно спазва законодателството, не само в България, а в цял свят. 
Дружеството осигурява значителни приходи в бюджета на държавата. За последните четири години сме внесли под формата на данъци, осигуровки и акцизи около 3 млрд. лв., а само за 2014 г. сумата възлиза на приблизително 700 млн. лв.

Ние сме изряден данъкоплатец и се развиваме като социалноотговорна компания, която гарантира пряко и косвено заетост на над 100 000 семейства в страната. 

В този смисъл, няма да останем безучастни срещу опитите да бъде дискредитирано доброто име на едно търговско дружество с безупречен икономически и социален профил.

Българската икономика се нуждае от подкрепа и развитие. Уронването на престижа на българските компании допринася само за дестабилизация на сектора. Заставаме до всяка една българска компания и когато има критика, нека бъде градивна и подкрепена с доказателства. Без български бизнес няма да има и българска държава!”