"Ако така вървят приходите в бюджета, съм обещал на министър Москов едни хеликоптери за спешната помощ."

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на инициативата "Партньорството за здраве", която се проведе днес в Министерски съвет, пише zdrave.net. Борисов визира хвалбата на финансовия министър Владислав Горанов от предния ден, че в момента приходите в държавния бюджет са с 820 млн. лв. повече от събраните за същия период на миналата година.

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов отбеляза, че системата на спешна помощ се надгражда постепенно и набавянето на хеликоптери е част от общото оборудване и преструктуриране на системата. Той заяви, че в рамките на тази година трябва да се създаде фактически действаща санитарна авиация.

На днешната среща стана ясно, че "Партньорството за здраве" ще стане консултативен орган към Министерския съвет. В съвета ще се обсъждат въпроси на здравната реформа. Москов посочи кои ще за приоритетните въпроси, които ще бъдат разглеждани. На първо място това е реформата в организацията на здравеопазването, като подтеми са създаването на национална здравна карта и обхвата на болничната помощ. Ще бъдат обсъждани също така лекарствената политика и качеството на здравната система, посочи здравният министър.

Лично той ще председателства новия орган. Негови заместници ще са представители на съсловните организации, на индустрията и на национално представените пациентски организации. Министърът отбеляза, че като председател няма да толерира говоренето на общи приказки. По думите му, "Партньорството за здраве" не бива да бъде поредната говорилня, а сериозна структура, която трябва да разработи прозрачно  механизми за провеждането на реформата.