40 500 тютюнопроизводители са получили по сметките си общо 105 млн. лв. по схемата за национални доплащания, похвали се премиерът Бойко Борисов след среща днес с представители на бранша.

Попитан, дали ще продължат протестите на тютюнопроизводителите, които недоволстваха от начина на разпределение на средствата, Борисов заяви, че те "правят протести от радост", предаде "Фокус".

"Искам да кажа на Десислава Танева (земеделски министър) и Румен Порожанов (шеф на Държавен фонд "Земеделие"), че са се справили със задачата, след като и тютюнопроизводителите и животновъдите са доволни от това, което сме направили. Не беше лесно, имаше криза и дупки в бюджета", похвали екипа си Борисов и допълни: "Това са 40 500 души, предимно български мюсюлмани в най-западналите райони, които на тези пари чакат. Много важно е да се знае, че сме направили така - тези, които са най-дребните да получават най-много пари, не обратното. Мисля, че в диалог свършихме добра работа за тези хора. Не сме ги делили на християни, на мюсюлмани, нито на ДПС, нито на БСП, нито на ГЕРБ".

Борисов коментира и блокадите на границата с Турция, наричайки ги "тотален тормоз" и проблемът, който създават на българските производители. 

"Едно теле или агне има свойството да расте и ако не се изнесе навреме в определените килограми и норми, след това става крава, бик или овен и тогава тези хора няма какво да ги правят. Това не е нещо, което да изчака във времето, изчисли премиерът. - Турският пазар е изключително важен за нас. Затова сме се разбрали и завчера с президента Реджеп Ердоган разговарях - двамата ветеринарни инспектори да направят такъв режим на границата, че всичко това да става бързо да няма тормоз и рекет".