СИМОНА РУСЕВА

След 18 години съвместен живот бившият германски канцлер Герхард Шрьодер (70 г.) и съпругата му Дорис (51 г.) се развеждат, съобщиха днес германските медии. Видният социалдемократ вече си е намерил жилище в Хановер и ще се нанесе там след Великден. Тази година Възкресение Христово в Германия се празнува на 5 април.

Той предоставя семейната къща в елитния квартал на Хановер "Валдесхаузен" на сегашната си съпруга Дорис Шрьодер-Кьопф. Само преди година двамата изглеждаха щастливи. На 7 април м. г. те отпразнуваха с приятели 70-годишнината на ексканцлера.

Миналата събота Шрьодер е бил в добро настроение на стадиона в Хановер, където местният футболен отбор «Хановер 96» игра срещу "Борусия Дортмунд". В момента той е на оздравителен курорт в Южна Германия, твърдят осведомени.

Все още съпрузите, макар и разделени, са решили да продължат да се грижат за децата си. Виктория и Грегор бяха осиновени съответно през 2004 и 2006 г. Те бяха взети от руско сиропиталище. За осиновяването помогна Владимир Путин, близък приятел на Герхард Шрьодер.

Сега Виктория е на 14, а Грегор на 10 години. Осиновителят баща се грижеше всеотдайно за децата. Когато беше в Хановер, той ги водеше на детска градина и впоследствие на училище.

"Трябваше да науча тази житейска роля и се справих", споделяше Шрьодер. Самият той не може да има деца, всичките му четири брака са безплодни. Но пък и всичките му съпруги са довеждали в семейството свои наследници.

Дорис има дъщеря Клара, родена от извънбрачна връзка с тв журналиста Свен Кунтце. Момиченцето се ражда през 1991 г. в Ню Йорк. По това време баща му е кореспондент там на германската обществена телевизия  А Ер Де. Клара вече е на 24 години.

Дорис среща Герхард Шрьодер през януари 1996 г. Тя е журналистка и по това време работи за сп. "Фокус", а Шрьодер е премиер на федералната провинция Долна Саксония със столица Хановер. Той е на посещение във Франкфурт на Майн. Дорис отива в хотел "Франкфуртер хоф", където премиерът е отседнал, за да вземе интервю от него. Любовта между двамата пламва.

Само два месеца по-късно те обявяват връзката си. През идната 1997 г. Герхард и Дорис сключват брак. През 1998 г. той става германски канцлер и остава на поста до 2005 г., когато предизвиква предсрочни избори. Загубил бил доверието на управляващата коалиция от неговите социалдемократи и зелените.

Според запознати истинската причина е, че Путин го покани да работи  в управата на газопровода "Северен поток" с възнаграждение в пъти по-високо от заплатата на канцлер.

Предсрочните избори през 2005 г. спечелиха консерваторите. Така Ангела Меркел за пръв път стана канцлер. В момента тече нейният трети мандат начело на федералното правителство.