По специална програма в София тече усилена подмяна на транспортните средства. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Би Ти Ви. Тя поясни, че вече са пуснати в движение 66 нови автобуси, а до края на годината ще бъдат въведени в експлоатация още 60. Фандъкова изтъкна, че 90% от тролейбусите са подменени.

На 2 април ще бъде пуснато метрото до Летище София. „В момента се правят вече пробите. До „Бизнес парка” предстои да бъде пуснато на 8 май. Очакваме да бъдем заедно с премиера г-н Борисов, който изключително помогна, заедно с министрите на транспорта и европейските фондове”, каза Фандъкова.

На въпрос за въвеждането на „умните светофари”, Фандъкова поясни, че с тях ще се дава предимство не просто на най-голямата колона, за да може да се съкращава времето за престой и да се пази околната среда, но и на градския транспорт. „Това е европейска практика, която се надявам следващата година да започне изцяло”, подчерта тя.

Относно въвеждането на нощен градски транспорт Фандъкова коментира, че е правен такъв опит преди няколко години в столицата, но интереса на пътниците е бил изключително малък.