Депутати от АБВ предлагат да се даде право на общините да създават собствени структури с полицейски функции. Това е идеята на внесените от тях промени в Закона за местното самоуравление и местната администрация.

Идеята на промените е общините да могат да създават в своята административна структура звена за контрол по изпълнението на актовете на общинския съвет и на кмета на общината, относно опазването на реда, опазването на общинското имущество, организацията на движението в населените места. На служителите на тези звена ще се даде право да изискват документи за самоличност, да съставят протоколи за предупреждение, да задържат нарушители до пристигането на полиция и т.н.

В мотивите вносителите, сред които е и ген. Михо Михов, припомнят, че създадената през 2010 г. чрез изменения в Закона за МВР възможност за създаване на звено „Общинска полиция“ отговори само частично на тези нужди. Причината е, че издръжката на служител от това звено е доста скъпа. Предвидената правна форма на прилагане на тази дейност като „договор за услуга“ между кмета на общината и директора на ОДВР допълнително натоварва цената и с ДДС.

Според вносителите с промените ще се подпомогне дейността на общините по контрола на изпълнението на местната нормативна уредба, административно-наказателната дейност, охраната на общинското имущество, контрола при паркирането и др.