Министър-председателят Бойко Борисов участва във форума на Предприемачи ГЕРБ, който се провежда в София. Пред бизнесмените от партията премиерът се похвали, че правителството е осигурило от европейските фондове „5-6 милиарда лева ще влязат във фирмите в България. Това е работна ръка, това са обороти, това е потребление“, предаде „Фокус“.

"Пуснахме всички европейски фондове да работят само за една седмица. Това е политическо решение. Просто на едните не им вярваха, на нас ни дадоха шанс."

Борисов обаче призова участниците във форума да не се подвеждат по Румъния. В последните месеци все повече хора коментират успеха на Букурещ в борбата срещу корупцията и има призиви за създаване на независима прокуратурат по румънски образец.

„Не се подвеждайте по Румъния. Трябва да гледаме Германия и държави, където наистина има върховенство на закона.“

Тази седмица Министерският съвет трябва да приеме актуализираната стратегия за борба с корупцията. По предварителна информация, тя не предвижда независима прокуратура по румънски образец и координацията отново ще бъде в ръцете на главния прокурор.

Бойко Борисов отчете и излишък в бюджета от 145 милиона лева към месец март. Надявал се в края на годината той да достигне 1 млрд. и 200-300 млн. лева.

"Няма сфера от живота, където да не са работили схеми. Сега съм ги разделил на бригади от данъчни, прокурори и какво ли не на тема захар, цигари и т.н. С 30% вече се вдигна през тези месеци консумацията на бира. Огромни пари започнаха да излизат на светло от всяка една сфера", обясни Борисов.