Лвовската национална музикална академия се разсърди люто на бившия си съгражданин Юрий Башмет и го лиши от званието почетен професор, предаде ИТАР-ТАСС.  

Знаменитият музикант, който от десетилетия живее и музицира в Русия, го отнесе поради факта, че подписа писмото на руски културни дейци в подкрепа на президента Владимир Путин и позицията му за Крим. Решението против Башмет в академията било взето почти единодушно. А званието почетен професор същите украински академици му присъдиха само преди две години.

Прочутият виолист, диригент и педагог, народен артист на СССР Юрий Башмет е живял в Лвов (който украинците наричат Львив) до 17-годишна възраст, тук са погребани родителите му, тук живее и по-големият му брат Евгений.

По подобни причини беше отменен и концертът на руския пианист Дениса Мацуев в Киев. За това съобщи украинското министерство на културата, като напомни, че Мацуев също е подписал писмото в подкрепа на Путин и неговите намерения да превземе Крим. За да не изгорят закупените билети, организаторите на концерта сложили на негово място представление на култовия балет "Жизел".