Валежите и снеготопонето създават проблеми на много места в страната. И днес продължава опасното покачване на нивата на реките. Най-сериозна е ситуацията с Марица, Тунджа и Арда. Засега няма пряка заплаха за хората, съобщава Нова тв. 

Нивото на река Мочурица при село Воденичане е над оранжевия праг за предупреждение и продължава да се повишава, като по прогноза в ранните часове днес ще достигне пика си и ще започне плавно да се понижава, съобщиха от Министерство на околната среда и водите.

Вчера беше наводнен и участък от автомагистрала „Марица”. Скоростта там беше ограничена до 40 километра в час. Дъждовете активираха и свлачища. Отново е затруднено движението по пътя Асеновград-Смолян. 

Много зрители на Нова телевизия изпращат сигнали и за проблеми на места, където поне по официална информация всичко е спокойно, като например река Искър в района на Нови Искър и село Владо Тричков, Община Своге. 

Продължава работата на геолозите в района на Кърджали. Екипи от Минно-геоложкия университет изследват свлачищните процеси, които се активизираха след последните снеговалежи.

Общината вече поиска 11 милиона лева за преодоляване на щетите от земните движения. Геолозите обаче ще трябва да преценят къде и кога да се строят укрепления.

По данни на регионалното министерство свлачищата в страната са 1850 в урбанизираните райони и 700 по републиканската пътна мрежа.


За справяне с последиците в следващите 5 години ще са необходими над 800 милиона лева.