Днес Ерик Клептън става на 70 години! Този факт звучи невероятно по няколко причини. Първата е, че Клептън определено няма вид и със сигурност и досега не води живот на пенсионер. Вторият е, че в определени периоди от неговата бурна младост е имало сериозни съмнения, че ще достигне до тази възраст.

Класациите на най-великите китаристи в света са твърде много и твърде субективни. Но със сигурност има няколко имена, които няма как да не присъстват в подобни класации, независимо кой ги прави, и името на Клептън е едно от тях. Мнозина твърдят, че появата на Джими Хендрикс е затъмнила славата на Клептън, за когото преди това пишат по стените на Лондон, че е бог. Достатъчно показателен обаче е един факт от биографията на Хендрикс. Той се съгласява да се премести в Лондон, откъдето започва и звездната му кариера, само при едно условия - мениджърът му да го запознае с Клептън.

Сухите биографични данни за Клептън са отдавна известни. Достатъчно е само да се спомене, че преди да навърши 25 години той става един от малцината музиканти, участвали в студиен запис на "Бийтълс" и е един от създателите на първата супергрупа - "Крийм". Проблемите му с алкохола и наркотиците в следващото десетилетие са жълтения, която не би трябвало да вълнува нито един истински фен на музиката. Наградите, които е получил, също не са от особено значение. Той си е голям и без тях.

 

Именно музиката е най-важното за Клептън! И не ни остава, освен да продължаваме да й се наслаждаваме!