Дясноцентристкият Съюз за народно движение (СНД) на предишния президент Никола Саркози и неговите либерални съюзници разгромиха управляващите социалисти на втория тур на местните избори във Франция вчера.

Според окончателните резултати СНД и партньорите му получават управлението на 67 департамента в сравнение с 40 досега, докато левицата удържа 34 от 61 департамента, които е управлявала досега. 

Крайнодесният Национален фронт (НФ) не взема нито един департамент, но отбелязва исторически висок резултат на този вид избори. Партията на Марин льо Пен получава 60 съветнически места при едно досега.

Избирателната активност беше 49,83 на сто, сравнена с над 55 на сто на кантоналните избори през 2011 година, съобщи вътрешното министерство.

Въпреки ясния протестен вот срещу управлението на социалистите президентът Франсоа Оланд изключи промени в правителството. Министър-председателят Манюел Валс, който призна победата на десницата, остава на поста си и обеща да работи с удвоени сили за увеличаване на инвестициите и заетостта.

Той окачестви високия резултат на НФ като "трайно смущение в нашия политически пейзаж".

"Никога при Петата република нашето политическо семейство не е печелило толкова департаменти", заяви тържествуващият Саркози, който не крие амбициите си да се кандидатира пак за президент през 2017 година. "Французите гласуваха безапелационно недоверие на социалистическото мнозинство. Никога едно парламентарно мнозинство не е губило толкова департаменти. Никога не сме били свидетели на такава съпротива и отхвърляне".

"Промяната е в ход и нищо не може да я спре", допълни Саркози.

Льо Пен поздрави привържениците си със "силното увеличение на резултатите  за нашето движение с близо 40 на сто от гласовете". Тя добави, че социалистите са "сравнени със земята" и са "изчезнали от картата в много територии". Льо Пен нарече Валс "малък посредствен политик". 

Управлението на Оланд води класацията по непопулярност в цялата история на Петата република. Главните причини за това са неуспехът му да върне икономическия растеж и да намали безработицата както и да свие хронично наднормения бюджетен дефицит на страната.

"Ние не сме идиоти, знаем, че получихме страхотен шамар и ще се опитаме да внесем корекции в управлението", коментира драматичните за социалистите резултати от изборите Тиери Мандон, държавен секретар по реформите.

Синята лавина помете социалистите, коментира днес френският ежедневник "Фигаро".