Австралийските имиграционни служби по погрешка издали личните данни, включително паспортните, на Барак Обама и други световни лидери, пише в. "Гардиън".

Гафът станал през ноември 2014 г., на срещата на ръководителите на страните от Г-20 в Бризбейн. За случката обаче стана ясно едва днес.

Служител на имиграционния департамент изпратил без да иска данните до организатори на Азиатското световно първенство по футбол. То също се състоя в Австралия, но през януари 2015 г. (От известно време насам отбрът на Австралия играе в зона "Азия", за да се даде шанс и на други страни от Океания да се класират за световно първенство - б.р.).

Изпратените данни съдържали копия от паспортите и визите на световните лидери. За щастие, получателят незабавно ги унищожил и те не станали публично достояние.

Освен Обама, на срещата в Бризбейн бяха президентите Владимир Путин на Русия, Си Цзинпин на Китай, Франсоа Оланд на Франция, премиерите Дейвид Камерън на Великобритания, Нарендра Моди на Индия и Шиндзо Абе на Япония, германската канцлерка Ангела Меркел и други.