Любопитно изявление навръх Деня на шегата 1 април направи бившият финансов министър и настоящ депутат от ДПС Петър Чобанов в сутрешния блок на бТВ.

"Порочна митологема е ДПС да се свързва с Цветан Василев и КТБ. Колегата ми Делян Пеевски не е управлявал банката", каза финансистът.

Според него КТБ е управлявана нестабилно и естествено е стигнала до естествения си край. Чобанов не видя своя вина за това, че банката рухна по време на неговото управление. Но веднага посочи друг виновник: 

"Като финансов министър нямаше как да знам какво е състоянието на КТБ. Искров ни казваше, че банката е стабилна".

Според него като финансов министър е бил в изключително напрегната ситуация след краха на КТБ и последвалото масово теглене на депозити от ПИБ.

"С много усилия успяхме да отблъснем атаките срещу банковата система. Сериозна атака имаше срещу втората банка, но я удържахме", каза Чобанов.

Бившият министър отхвърли упреците, че е политически хамелеон, които му отправи лидерът на БСП-Пловдив Георги Гергов. Той обясни, че е бил министър на БСП заради добрите си лични контакти с Пламен Орешарски. След фалита на КТБ обаче се случило така, че ДПС вече му харесвали повече.

"ДПС ме спечелиха с последователност на позициите си около КТБ. Само ДПС подкрепи актуализацията на бюджета, която аз внесох. Винаги съм чувствал подкрепа от ДПС по времето когато бях финансов министър", каза Чобанов.