СИМОНА РУСЕВА

ФРАНКФУРТ - Ромски босове живеят в България в дворци и охолство. Малцина обаче знаят, че хилядите евро пристигат от Германия.

Заработват ги просякини, станали жертва на мафиотски клан, твърди Петер Постлеб, експерт по организираната престъпност и бивш полицай.

В капана попадат изпратени от България жени, предимно млади. Под страх от насилие и дори убийство те просят из цяла Германия. Посредници им оставят дребни суми, колкото да преживяват. Останалите пари се изпращат по канали до Франкфурт на Майн, а оттам за България.

Сборен пункт е банков клон на Централна гара в града на река Майн. Отпред неизменно седи яка жена, предрешена като просякиня. До нея е поставена обява: “Изпращане на пари в България” и с по-дребен шрифт: “Нова услуга”. Посочено е, че минималната преводна сума е 7,50 евро. На плаката е изобразен българският трикольор.

Тарторката, наричана още "кръстница", гледа с мрачен поглед, забит в земята. Просякините куриерки обаче знаят с кого си имат работа и дори не помислят да не се издължат. С плътен глас тя раздава заповеди.

"Кръстницата” не е сама. Мургав мускулест мъж е не само надежден бодигард. Той строява жените, те предават лептата си на определена от него просякиня. Хилядите евро се поставят в раница. С нея избраницата се отправя към гишето. “Бодигардът” лично следи извършването на паричните преводи за България и после прибира банковите нареждания.

Як мъж контролира паричните преводи.

Процедурата се повтаря веднъж седмично.

“Тези клети жени изпращат хиляди евро в България на онези, които са ги изпратили на просия. Тези хора са безскрупулни. Те забогатяват от една човешка трагедия. В Германия е изградена стройна мрежа за просия. Проучени са местата пред магазини и на пешеходни зони, където немците и туристите са най-щедри. Така босовете в България водят безгрижен живот, докато просякините по неволя живеят в крайна бедност”, коментира Петер Постлеб.

Доверено лице превежда хиляди евро в България.