Премиерът Бойко Борисов е бил подслушван в Македония по време на посещението си в Скопие на 16 февруари 2013 година, съобщи "Фокус". Ставало дума преди всичко за лични разговори, уточняват за агенцията от най-голямата опозиционна партия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ). 

Сред записите, които се пазят при лидерът на СДСМ Зоран Заев са разговори и на бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, по време на официалното му посещение в Скопие на 22 май 2014 г.

Все още не е ясно дали записите ще бъдат пуснати на пресконференция, както при досегашните разкрития на опозицията или ще бъдат предадени на Борисов и Расмусен. 

За съжаление цел на подслушването са били и чуждестранните посолства в Скопие, между които и тези на съседите на Македония, заяви в специално интервю за Клуб Z Зоран Заев. В публикацията от 30 март т.г. той заяви, че няма да навлиза в по-големи детайли по тази тема, защото СДСМ не ги оповести публично.

"Предоставихме данните на самите посолства, за да стигнат до дипломатите, които са били обект на това подслушване. Става дума за посланици на тези страни, които в близкото минало са работили в Македония. Този  акт показва, че е била нарушена Виенската конвенция,  която гарантира правата на чуждестранните дипломатически представители в тяхната дейност. Това е голям срам за Македония! Ние обаче не посмяхме да премълчим тази истина и да не я оповестим пред обществеността в страната ни. Преди да съобщим фактите, информирахме посолствата на тези приятелски страни, защото искаме да запазят приятелското си отношение към Македония и в бъдеще", посочи още лидерът на СДСМ.

"Всеки от подслушаните разговори е много учудващ. Не само за мен, но и за всички граждани на Македония. Всички разговори показват колко силно са нарушени основните човешки права и свободи. На какво равнище е свободата, колко е нарушена като цяло и как вече не съществува демокрацията. Вижда се как в Македония няма държавност и всичко е подчинено на партиите и партийно организираните институции. Под тяхно влияние е и правосъдната система. Това показва, че всички избори от близкото минало са били незаконни и нечестно проведени. Това показва и финансовата престъпност и личните мегаломански аспирации на Никола Груевски (премиер на Македония – б.р.) и още няколко човека около него. И как под патриотичното си име (ВМРО-ДПМНЕ – б.р.), тази дясна партия всъщност е унищожавала Македония", изтъкна Зоран Заев пред Клуб Z.

Очаква се днес да бъдат показани нови записи. Темата на пресконференцията все още не е ясна.