Депутатът от БСП Мая Манолова призова премиера Бойко Борисов да спре "кадровата вакханалия".

По време на паламентарния блиц-контрол Манолова заяви, че има "масова политическа разправа във всички министерства". Според нея основната отговорност за това се носи от "мнистри-феодали в присъдружните ви партии, може би защото твърде дълго бяха на диета".

Манолова припомни назначенията в комисията за защита на потребителите (КЗП), в която според нея е "удобно настаненено не само цялото ръководство на СДС, но и цялата партия, предвид числения й състав". Преди време стана ясно, че за членове на КЗП са назначени Константин Арабаджиев и Константин Райков, които преди това бяха в ръководството на СДС.

"В една действително сложна коалиция, в сложно време, не се управлява лесно. Предполагам, че вие можете да кажете същото за времето, когато управлявахте. Минстрите са тези, които отговарят за кадровите назначения. Преди изборите дори не сме давали илюзия на хората, че ще управляваме заедно. Но след изборите по-добро нямаше как да се случи. Многократно съм им казвал да бъдат внимателни, там където хората са си професионалисти", отговори Борисов.

Той каза, че получава упреци от своята партия, че не сменя достатъчно хора.

"Ако дам думата на Цвета Караянчева...", аргументира се премиерът.

Караченява, която е депутат от Кърджали, е основен опонент на ДПС, особено по темата за поличитеските назначения и уволнения.

"Сигурно има някъде назначения, които може би не са най-добрите. Много силно се протестира от ГЕРБ за някои назначения", допълни Борисов.

Манолова обаче не остана доволна от отговора.

"Вашите ГЕРБ активисти, ГЕРБ министри и особено присъдружни министри не мирясват, докато не уволнят и последния човек, назначен в последната една календарна година. Kе се спират - чистачка, шофьор", заяви Манолова.

Тя даде пример за жена самотна майка, която е с две висши образования и е била уволнена, макар да е работила като чистачка. Спомена също и за уволнена жена, която е инвалид.

"Ако имате сърце вижте поне жената инвалид", обърна се Манолова към Борисов.

"Лично ще проверя как във вашия мандат жена с две висши образования сте я направили чистачка", отговори Борисов под аплодисментите на залата. Той каза, че ще поръча на началника на кабинета си да провери тези случаи.

"Ще проявявам максимум разбиране. Ако по политически причини са махнати ви гарантирам, че ще ги възстановя", обеща Борисов. И допълни: "Когато ГЕРБ беше в опозиция и аз обикалях страната и десетки хора ми подаваха молбите си за напускане и аз им казах - пазете ги, аз като се върна ще ви възстановя. За такива назначения не би трябвало да ми се сърдите". С това си изказване Борисов намекна и за политическите чистки по времето на кабинета на Пламен Орешарски.

Премиерът обаче все пак заяви, че не е редно животът на хората "да протича на 4 години".

"Аз съм спрял поне 300 назначения. Някъде не мога - коалиционна култура", каза Борисов.

И поясни, че има възможности само там, където пряко носи отговорност като партиен лидер.