БЕРЛИН – Германският полицейски комисар, специалист по разкриване на криминални престъпления Детлеф Гюнзел (57 г.) се оказа канибал. 

Той чу днес присъдата си в Дрезден – 8 години и половина лишаване от свобода.

Подсъдимият беше признат за виновен, че на 4 ноември 2013 г. е убил жертвата си Войчех Стеминиевиц  (59 г.). Той е извършил злодеянието в специално приспособено мазе за мъчения в частния си пансион в курорта Глимлицтал във федерална провиция Саксония, чиято столица е Дрезден.

До последно Гюнзел не се призна за виновен. Той твърдеше, че се е запознал с германския християндемократ, политик от Хановер и с полски корени в канибалски интернет форум. Стеминиевиц  усилено търсил някой, който да го убие и изяде. 
По време на садо-мазо Войчех сам се обесил.

Канибалът влиза в съдебната зала по време на процеса през август м.г.

Това категорично не отговаря на истината, смята председателката на съдебния състав Биргит Виганд, след като по време на процеса изслуша експерти и 23-ма свидетели. Тя изпрати Гюнзел за 8 години и 6 месеца зад решетки. Обвинението искаше присъда от 10 години и половина. Близките на убития политик от Хановер настоянаха за смъртно наказание.

За убийство германският Наказателен закон предвижда доживотна присъда. В случая наложеното наказание е меко заради обстоятелството, че убийството е било извършено по настояване на жертвата. 

Наложената днес присъда е не само за убийство. Съдийката Виганд призна подсъдимия за виновен и за гавра с труп. След убийството Гюнзел е разчленил трупа и е заровил останките на различни места в градината на пансиона. Те бяха открити месец след злодеянието.

Детлеф Гюнзел чу днес присъдата си със завидно спокойствие. Нито той, нито адвокатите му обявиха, че ще обжалват, но не е изключено да протестират присъдата пред по-горна инстанция. Най-вероятно това ще направи и прокурорът по делото.