Коритаров: Без каквито и да било уводни думи, ще започнем, само ще обявя общата тема: Какви са ценностните опори на управляващата коалиция? И така, един журналист е изправен пред избора да се опре на две, три, четири сериозни новини. Добри новини, негативни новини. Преди минути дойде едно съобщение с информация от Евростат, че България е сред трите страни в ЕС по най-бързо намаляване на безработицата през последните месеци. Без никакво съмнение, това е много позитивна новина. В същото време информационният поток, основният тон на дискусии в България е свързан с интригата около КТБ и интервюто, което е дал нейният бивш собственик Цветан Василев. Казвам „Добър вечер“ на господин премиера.

Борисов: Добър вечер и на вас и на зрителите ви.

Коритаров: Започнах условно за двата типа новини, тъй като ще изберем тази, която се нуждае от повече изясняване и която се нуждае от наистина много прецизен отговор, тъй като е заредена с голям рекетьорски потенциал. Тя излиза от интервюто на Цветан Василев, който казва: С Бойко Борисов имах среща на 6 юни 2014 г. И го предупредих, че нещата могат да станат катастрофални. Не толкова за мен и за банката, колкото за държавата.“  На въпрос на Дачков: „Какво Ви отговори Бойко Борисов?", Василев казва: „Засега няма да кажа какво си говорихме“. Засега няма да кажа какво си говорихме, означава - ще задържа информация за след време, когато стане нужно, ще я кажа. Има ли някаква драма в това, което сте си говорили?

Борисов: Вижте, аз и днес (вчера - б.р.) го коментирах, но малко започва да ми е неприятно, че някой зор, зор, зор да се види с мен и след това започва да си интерпретира както си иска една среща. За вашите зрители искам да кажа, че седмици наред господин Василев настояваше за тази среща и накрая му я дадох. Изрично подчертавам - тогава  премиер е Орешарски и ние сме опозиция и то смачкана опозиция. С костинбродските афери, с всичките удари, виканици  в прокуратури, в съдилища на основни фигури от ГЕРБ. Сиреч без никаква власт, абсолютно никаква власт към този момент. Но така или иначе той казва, че е дошъл при мен. Дошъл е в дома ми. Не сме били в бар, кафене или ресторант. Просто си вкара колата в гаража ми, за да не я гледат отвън, защото и моята къща беше поставена под наблюдение, и доколкото разбирам от това, което ми казаха - и него. Кое е криминалното на това?

Коритаров: Въпросът не е в криминалното...

Борисов: Не, понеже чух темата, а аз наблюдавам много внимателно изрази: “криминален начин сме се видели“. Кое е криминалното?

Коритаров: Това са негови думи. Акцентът на проблема тук не е в това дали е криминално или не, а в това какво си говорихте?

Борисов: Според мен това не е добро възпитание. Да настояваш с някого да се видиш, а след това да обясняваш какво сте си говорили. Когато една среща е била на четири очи, какво има да доказваш какво сте си говорили? Моята съвест е чиста, мога да се прекръстя.

Коритаров: Нали знаете, че сме възпитавани като атеисти. И аз да се прекръстя, няма кой да ми повярва.

Борисов: Майка ми мен ме е възпитавала и съм вярващ човек и това съм го доказал многократно.

Коритаров: Бил сте в Комсомола, няма как да не са ви го избили.

Борисов: Бил съм в Комсомола, но майка ми ме е водела на Великден тайно  да обикаляме около църквата, да минем вътре да запалим свещичка.

Коритаров: Значи сте дисидент?

Борисов: Не съм дисидент, но съм вярващ човек.

Коритаров: Значи изразът „Засега няма да кажа...

Борисов: Няма практика да се говори какво си говорим на съвета.

Коритаров: Такива нещо говорите ли си?

Борисов: Говорим си.

Коритаров: И какво казвате Вие?

Борисов: Че е добре да се постигне мир, защото губим от тези санкции, да не говорим, че хиляди хора гинат на ден.

Коритаров: Може ли да се постигне мир без да има морал? Може ли да има мир на основата на окупирана територия?

Борисов: За съжаление не навсякъде на света има истинска справедливост, каквато бихме искали

Коритаров: То това е брутална несправедливост.

Борисов: Ами на много места. В Сирия не е ли брутална несправедливост?

Коритаров: Чакайте, това е абсолютен аналог на Мюнхенското съглашение.

Борисов: Това е тема...

Коритаров: Мюнхенското съглашение, което какво прави? Судетската област... Добре.

Борисов: Не вярвам това да е  тема, която мога да разясня на вашите зрители или да им отговоря по какъвто и да е начин.

Коритаров: Добре. Това е по-демагогско отколкото е отношението на Реформаторсия блок днес, господин Борисов, към ГЕРБ? От една страна са в коалицията, от друга щяло  да има нещо фатално в местните избори. Провалиха ви в Сърница

Борисов: Е, Сърница не може да се гледа като модел. Там са роднини болшинството хора, а и, вижте, всяка партия си се явява. Аз съм спокоен в това отношение. Всяка партия, всяка организация, то затова има партии. Ще се явят. Каквито резултати покажат- такива. 

Коритаров: Смущава ли Ви нещо в Реформаторския блок? Надежден партньор ли са?

Борисов: За мен са надежден партньор. С няколко от лидерите на партиите в Реформаторския блок сме в един кабинет. Работим ежедневно заедно. Госпожа Кунева, Лукарски, Ненчев, Москов.

Коритаров: Доволен ли сте от министъра на образованието господин Танев?

Борисов: Старае се човекът да направи каквото може. По принцип на него му е трудно, защото това е една свера, в която ....

Коритаров: Няма ли по-добри?

Борисов: Е, на всеки пост има по-добри. Никой не се е родил най-добър.

Коритаров: Как става промяна. Примерно когато има коалиционно споразумение .....

Борисов: Професорът се справя.

Коритаров: ... Ако някой министър не се справя, обвързан ли сте с коалиционното споразумение, да речем, да не предприемате сериозни стъпки, тъй като той е излъчен от коалиционна формация? В случая, да речем, от Реформаторския блок? Или са Ви казали: Вие си поемате отговорността. Ако Вие не сте доволен от даден министър, който не е на ГЕРБ,  какво става?

Борисов: Ако аз не съм доволен ще предложа и няма да работя с него. 

Коритаров: На кого ще предложите? На партията?

Борисов: Ами ще се съберем с колегите, ние се събираме често, коментираме, в 90 процента от случаите се разбираме. Има някои неща, които са спорни или всяка една от партиите си ги е поела.

Коритаров: Има ли такъв министър, който е по-скоро близо до това да не сте доволен от него и да обмисляте вариант за промяна?

Борисов: До местните избори не виждам смисъл да се променя нещо.

Коритаров: До местните? А след местните ще бъде по...

Борисов: Всеки ще даде дотогава максимума от себе си. Виждате пет, шест реформи вървят, те трябва да дадат резултат. 

Коритаров: След няколко месеца България ще поеме председателството на ротационен принцип на Съвета на Европа. За вас тази организация важна ли е?

Борисов: 2018-та година?

Коритаров: Не, не, това е Европейският съюз. А Съветът  на Европа е друга организация.

Борисов: Какво за нея?

Коритаров: И след няколко месеца България ще поеме председателството на Съвета на Европа, а не на Европейския съюз. За Вас Съветът  на Еропа и неговите институции имат ли сериозна политическа и морална стойност?

Борисов: Какво имате предвид, за да мога да подготвя отговора си?

Коритаров: Имам предвид уважавате ли Съвета на Европа като най-стара институция и първата, в която България се интегрира през 91-ва година?

Борисов: Нататък какво е като въпроси?

Коритаров: Уважавате ли я?

Борисов: Уважавам я, разбира се.

Коритаров:  Уважавате. А съобразявате ли се с техните мнения?

Борисов: Съобразяваме се. С кое не сме се съобразили сега? Щото начинът по който задаваш въпроса, това ще следва.

Коритаров: Ами, ето, вижте,следва следното. Ето доклада, последния от 2014 година на Европейския комитет срещу расизма и нетолерантността. Нека да видим. Това е заглавието и нека видим 32-ри параграф. Да видим 32-ри параграф гласи: В България функционират няколко по-малки ултранационалистки, фашистки политически партии и групи, сред които НФС, ВМРО-БНД, БНС и т.н, тук се изброяват и други. Европейската комисия, Европейският комитет сруке расизма и нетолерантността настоятелно препоръчва на властите да продължават  следят отблизо  многобройните екстремистки групи. Вие толкова отблизо, че ги направихте коалиционен партньор.

Борисов: Става ми смешно каква лисица си. От къде тръгна, уважавате ли ги, разбирате ли ги, а сега да видим като е така...Това като в казармата: Уважаваш или не уважаваш старото? Който и отговор да дадеш, все грешен.

Коритаров: Какво мислите за.....това е авторитетна, както казахте институция.

Борисов: Вижте, от трибуната на Парламента аз каквото съм имал да им кажа, което не са били прави или реформаторите или патриотите, аз  съм им  го казал. 

Коритаров: Не ви ли притеснява тази оценка „фашистки политически партии“? Които попадат в обща управленска конфигурация с най-модерната европейска партия на България - ГЕРБ?

Борисов: Вижте, ние имаме коалиция с Реформаторския блок. 

Коритаров: А поне имате споразумение с тях.

Борисов: А с другите имаме споразумение за подкрепа.

Коритаров: Е, защо точно с тях?

Борисов: А с кой?

Коритаров: Питам, не можахте ли да предприемете дръзкия самоотвержен ход- праветулство на малцинството?

Борисов: В тази тежка икономическа криза, в тези проблеми, да бях поел само ГЕРБ като предишния мандат с 85 депутати да изтеглиме каруцата от калта, нямаше да бъде възможно. Разбирам и мога да Ви отговоря.

Коритаров: Това е сериозно, не е закачка.

Борисов: Закачката беше по начина, по който ме подготви за темата. Ако не бяхме направили правителство, ако не бяхме поели тази тежест, всички фондове спрени. Сега когато започнахте предаването така го миииииинахте 20 минути, 30 си говорихме за Цветан Василев.

Коритаров: Това за Евростат.

Борисов: За Евростат, че за тези няколко месеца сме намалили безработицата реално, не го казвам аз, казва го Евростат. Че всички фондове работят, че милиарди се разплатиха: зърнопроизводители, тютюнопроизводители, животновъди, строителни компании- навсякъде. Че над три милиарда и петстотин милиона лева разплатихме на вложителите в КТБ.

Коритаров: Няма цена, която може да оправдае дори псевдофашизъм.

Борисов:  В парламента Вие сте ме чували и когато направих правителството казах: наблюдавам много внимателно преминаването на крачката на етническата толерантност.

Коритаров: Какво видяхте?

Борисов: Сега, на приказки са много силни

Коритаров: Помните ли кога го казахте за първи път? Преди две седмици някъде.

Борисов: Не помня точно, но да.

Коритаров: И само преди 5 дни излиза Валери Симеонов и казва: З а българските мюсюлмани и за свещения им призив за молитва. Имамът вие. Вие. 

Борисов: Ами...

Коритаров: Не е ли повод да му кажете: "Господин Симеонов, дотук бяхте?"

Борисов: Не. 

Коритаров: Не ли? Защо не?

Борисов: Защото в края на краищата всяка партия, всеки лидер носи отговорност за това, което говори и затова те имат своите избиратели. Колко - много или малко, хората определят.
Когато човек обижда, когато който и да е. Защото и от ДПС са ни обиждали нас. И от БСП са се обиждали и аз съм обиждал. Вижте, това все пак са млади формации, за първи път са в парламента можем да им простим някоя и друга грешка. По-важното е, и аз се абстрахирам от подобни изказвания, защото, повярвайте ми, изключително важно е да запазим стабилността в момента и да си довършим тези неща, които сме започнали. 

Коритаров: Аз, например, на Ваше място бих използвал мига, след като се чуе такова нещо, да се обърна директно към българските мюсюлмани и да ги успокоя. Да им кажа, че това, което се говори аз съм гарант това повече да не се случва.

Борисов: Аз съм го направил. 

Коритаров: Ама сега след последния път и когато...

Борисов: Сега, аз няма да го вардя господин Симеонов или Сидеров, когато се изкаже нещо, или като Цветан Василев да излизам да го коментирам веднага.

Коритаров: Ама трябва да се прекрати.

Борисов: Българските мюсюлмани прекрасно знаят, прекрасно знаят,че в ГЕРБ като партия има и министри, и зам.- министри, и областни управители, и заместник областни управители, и кметове и вече близо сто хиляди ли са колко са гласували за нас. Виждате и в Сърница, и в смесените райони, така наречените смесени райони ние се бием с ДПС. 

Коритаров: Ама паднахте. Заради реформаторите.

Борисов: Ами на едни места паднахме, на други места бием. Не казвам, че са виновни реформаторите. 

Коритаров: Е, кой е виновен?

Борисов: Ние сме си виновни. Ако сме били по-силни. Следващия път ще ги бием. 

Коритаров: Как да се пресече езикът на омразата?

Борисов: Но факт е, че ГЕРБ се намеси в смесените райони където БСП изцяло дезертираха, изцяло ги няма.

Коритаров: Добре, те БСП по принцип дезертираха то всичко, не само от смесените райони.

Борисов: В Сърница реформаторите имат кандидат поради това, че на Касим Дал и Корман е човек. Не че те са го създали и ДСБ  и СДС или...

Коритаров: Не Ви ли притеснява езикът на омразата като явление.

Борисов: Притеснява ме.

Коритаров: Е, как да спре? Това е нещо, което е приоритетно.

Борисов: Аз излязох и казах, че могат да бъдат спокойни. Че ние няма да допуснем нито към християните, нито към мюсюлманите ....

Коритаров: Ето, че се случи пак. В Парламента. Излиза и ги обижда. Вие...на неразбираеми звуци.

Борисов: Дали някой го е чул, дали някой го е разбрал...

Коритаров: Е, как да не го е чул, това е народно събрание.

Борисов: Народно събрание но, вижте, трябва да оставим всеки да преценява това, което може да говори. Аз отидох на паметника, където бяха загинали хора. В смесените райони правим огромни неща, стараем се максимум българските мюсюлмани да са добре. Сега 107 милиона, 105 реално платихме на малките тютюнопроизводители. Това са огромни неща, това са финанси в тази криза, ние съумяваме да запушим и да дадем възможност на тези хора да живеят.

Коритаров: Този стрес, който им причинява подобно говорене от парламентарната трибуна, от човек, който е ваш коалиционен партньор, как се преодолява?

Борисов: Дали на нас или на нашите избиратели, когато излизаха от ДПС  и ни махаха с пръст от трибуната, аз не помня вие да сте бранили ГЕРБ или мен.

Коритаров: Аз ли дали не съм бранил ГЕРБ? А кой ходеше по семинари пет-шест пъти и сме правили лекции и тук само за ГЕРБ се говореше.

Борисов: Да. Ама не бъркайте нещата. Едно е да ви поканим, да си платим заради Вашия авторитет, познания, знания и по-големи по история от моите...

Коритаров: И по география.

Борисов: И по география, както се оказа, да ни изнесете лекция да научим нещо, съвсем различно е да ни помагате по друг начин. 

Коритаров: Вие наистина ли не помните, че тук, в това студио беше едно от малкото места, където се говореше принципно за това, че голямата партия спечелила изборите не трябва да бъде мачкана и изолирана от когото и да било? Или не сте ни гледали може би?

Борисов: Може би да не съм Ви гледал, но тогава си спомням от трибуната какво ни правеха. И ДПС, и БСП ,и АТАКА.

Коритаров: Та нали двамата си говорехме, че трябва да стане така, че да изберат председател на Парламента от ГЕРБ. За да има стабилност. Тук си говорехме за това нещо

Борисов: Надявам се всички политически партии да са си извадили поука, че “на бодлива крава Бог рога не дава“ има една хубава поговорка. И че трябва да бъдем по-спокойни, по-толерантни, и че българските мюсюлмани са тук и ще живеят тук, българските християни са тук и ще живеят тук, от векове живеят заедно и ще живеят заедно. Ние трябва да се съобразяваме един с друг и всякакви подобни изказвания. Разбира се не мога да го приема това, че“ виел“ ходжата. Не мога да го приема, аз никога не бих използвал такъв речник. Аз съм гледал 87-ма година когато стотици хиляди български граждани напускаха България. Такава трагедия пред очите ми се е случвала. 

Коритаров: Страдахте ли  заедно с тях?

Борисов: И аз тук намирам голяма грешка в ръководството на ДПС.  Още 90-та година е трябвало в устава на партията им да напишат, че никога с партия приемник  на бившата компартия не могат да бъдат в коалиция. Да го има като постулат. 

Коритаров: Не е късно да има такъв постулат, но не е късно и да има още нещо. След като сте съпреживявали и сте страдали заедно страданието на тези хора, готов ли сте да мотивирате парламентарната група на ГЕРБ да подкрепи закона за гражданската регистрация, който да позволи административно възстановяване на имената на покойници, които са отнети по време на възродителния  процес? И след това са починали, преди възстановяването?

Борисов: Това е една елементарна справедливост.

Коритаров: Ами защо не го направите?

Борисов: Ами за първи път чувам.

Коритаров: Как за първи път чувате? Те го провалиха това. Как а първи път? Имаше дебат

Борисов: Значи имаме парламентарна институция, където по цял ден гледат  закони, аз да не ходя да се занимавам със законите им.

Коритаров: Тогава направете....

Борисов: Аз днес (вчера - б.р.) съм правил сметка как сме платили коледните 50 милиона, сега за Великден искам да платим още 50 милиона. От другата страна стоят Лазаров и Лиляна Павлова и казват: искаме и сто милиона да запушиме и преасфалтираме магистралата „Хемус“. И понеже Вие ми казвате „ не е пари“, ама много пари, непрекъснато. Едните викат“ не се яде асфалт“ другите викат: “Искаме пенсии“. Ще ме разцепят на две. 

Коритаров: "В мен сблъсъкът на две епохи стана. .."

Борисав: И затова бой по контрабандата, да съберем повече приходи  и да платим и за двете. 

Коритаров: В морален план ето това би било изключителен жест към българските мюсюлмани. Готов ли сте да го проверите

Борисов: Аз ще го проверя.

Коритаров: Готов ли сте да го проверите и ГЕРБ да го предложи да влезе, защото той влезе по правото на точка на опозицията, започна обсъждане и го провалиха на първо четене. 

Борисов: Само това е влязло, че ако, примерно си бил Ахмед  и си станал Асен и си починал преди да влезе закона, не могат на паметника или да ти върнат документите, че си Ахмед.

Коритаров: Това е позор. Трябва да се върне.

Борисов: Няма логика. 

Коритаров: Нали говорихме, Мехмед Карахюсеинов, той е поет, който го използвахте на 29-ти декември, човекът, който  се е самозапалил, за да си защити достойнството и докато е бил в безсъзнание, му е натрапено българското име и е починал и е погребан като Методи Караханов. Той не е могъл да си възстанови исконното име. Това е елементарен жест.

Борисов: Ще го проверя това, ще Ви кажа. Не ще Ви кажа, а това е елементарна справедливост и ако това са вкарали....

Коритаров: Това са вкарали.

Борисов: И ако това са вкарали не виждам никаква логика това да не се приеме. Никаква логика няма.

Коритаров: И мислите, че ще се приеме?

Борисов: Ами сега когато изляза, ще говоря с госпожа Цачева и нашата парламентарна група за какво става въпрос. Да не е било в комбинация с нещо друго и ...

Коритаров: С димитър Главчев бях говорил преди време и той каза като вас- това е елементарна справедливост.

Борисов: Те най-вероятно правят други номера. Вкарват нещо, което е безспорно с нещо което да не може...

Коритаров: Да не е като „Телеграф“ и „Държавен вестник“? И сега върви 

Борисов: Голям срам, сутринта го видях. Не мога да допусна, че парламента ще допусне „ Държавен вестник“ да отиде с който и да е вестник.

Коритаров: Това има ли начин да се раздели? Или си е пазарен проблем?

Борисов: Кое да му е пазарен проблем? Аз предполагам, че 

Коритаров: Както навремето. Перес Галдос върви с първи том на Ленин.

Борисов: То едно време вървяха банан или портокал ако направиш нещо друго. „Държавен вестник“ предполагам, че Парламента си плаща да бъде разпространен. 

Коритаров: Ами сигурно.

Борисов: По тази логика мога да ти сложа един портрет, представяш ли си да ти носят „Държавен вестник“ с Коритаров отпред?

Коритаров: Това даже не смея да си го мечтая. Днес е първи април, издайте такъв.

Борисов: Надявам се госпожа Цачева, Парламентът отговаря за държавния вестник, не знам кой отговаря точно за това.

Коритаров: Държавният вестник е проблем, но този проблем, за който Ви казах е наистина морален императив и би било добре да стане. А как гледате по принцип на идеята за осигуряване на стратегическа  стабилност в ситуациите, когато повече от партиите от формалното мнозинство гласуват за Вас? Това обнадеждава ли ви?

Борисов: Това ме обнадеждава, това е вече друго ниво на политическа класа, осъзнаване на реалностите, по-добър парламентаризъм. Виждате, че за различни закони партиите се опитват да спазват това, което са обещавали на избирателите си и гласуват в зависимост от програмите си. И то затова се получава когато в няколко случая либералите и дясноцентристите гласуват еднакво. 

Коритаров: Либералите това са ДПС и дясноцентристите сте вие, така ли?

Борисов: Да. И реформаторите.

Коритаров: Защото това е всъщност стратегическата формула за евроатлантическа стабилност.

Борисов: Ниски данъци за хората, това са възможността да се строи, инфраструктурни проекти за предварителното отчуждаване. Това са теми които... Как да си центрист и да не искаш да е така?Това е нормално и между другото господин Местан когато обяснява за своята политика той с това го обяснява. Това е нормално да е така.

Коритаров: Това е нормално, това е логично. Разглеждате ли като средно срочна опция възможност за преформулиране на това управление,  за преформатиране с включване на либерална тенденция? Ако не сега, то за след време, след други избори?

Борисов: За да не ползваме завоалирани методи, защото между редовете се чете въпросът Ви, ДПС трябва да извърви своя път на промяна.

Коритаров: Как го виждате?

Борисов: На тази пезпардонност която демонстрира в предишната тройна коалиция, направи така, че просто уплаши политическите партии.

Коритаров: Вас пък с какво ви уплаши?

Борисов: В смисъл с поведението си направиха така, че да са нежелани от нито една партия за коалиция. Това е безспорният факт към днес. Аз се надявам, че както ГЕРБ в предишните четири години на управление сигурно наред с хубавите работи сме правили и сигурно сме си признали грешките и сме си ги поправили в голямата част. Сигурно пак грешим някъде, но мисля, че в голямата си част обществото оцени и видя колко промени направихме. Включително и кадрови, включително и в ръководния състав, включително и знакови фигури за ГЕРБ  които са били просто бяха изтеглени настрани или изцяло отстранени от партията, за да върви партията напред.

Коритаров: Кой според вас трябва да бъде отстранен от ДПС, за да бъде приемливо за коалицията?

Борисов: Аз не давам рецепти и не се мешам в работата на други партии.

Коритаров: А как си представяте реформирана партия?

Борисов: Знам какво направих аз. Първо смених изпълнителната комисия. В нея влязоха като се започне от Фандъкова, Цецка Цачева, Румяна Бъчварова, Томислав Дончев, отделно Живко от Стара Загора кмета, бургаския кмет Митко Николов, Краси Велчев да не ги изброявам...хора, които са с репутация, хора които са с тежест в обществото. Веднага изпълнителната комисия съответно, нали, разбира се Цецо 

Коритаров: Цветан Цветанов?

Борисов: Цветан Цветанов. 

Коритаров: Той проблем ли ви е?

Борисов:  Не. Тоя е изключително ценен за партията  и си върши прекрасно работата като партиен организатор и началник на предизборните ни щабове.

Коритаров: Каква ще бъде политическата му съдба ако получи под каквато и да е форма осъдетилна присъда на трета инстанция?

Борисов: Надявам се, че това няма да се случи....

Коритаров: Ако се случи?

Борисов: ... Защото би било цинизъм заради това, че не е разрешил подслушване, а се създаде ужасното впечатление в обществото, че сме подслушвали, да бъде осъден.

Коритаров: И все пак ако бъде осъден какво ще правите?

Борисов: Не ми се мисли върху такъв въпрос.

Коритаров: Е, мислете.

Борисов: За мен той е абсолютно невинен, защото съм гледал, знам моите министри, аз съм бил главен секретар ...

Коритаров: Ако това се случи как ще постъпите? Според повелята на принципа на правовата държава или според вашето убеждение?

Борисов: Вярвам на съдебната система, че ще се абстрахира кой е човекът и ще вземе правилното решение. И ще вземе правилното решение.Не може, няма с какво да ме убеди, с какво ще ме убедят? С кое е виновен? Че  не дава разрешение, след един месец дава и протича реализация по този човек. Какво е нарушил? Някакъв чист механизъм?

Коритаров: Аз не съм съд, върховен.

Борисов: И аз не съм, да не излезе, че им се бъркам защото отговарям- надявам се справедливостта да възтържествува. 

Коритаров: Защо са толкова крехки и уязвими магистралите, с които толкова се гордеехте?

Борисов: Кое е крехко и уязвимо?

Коритаров: Изпотрошили са се, слагат ограничение 90...

Борисов: Това са старите магистрали , които от 50 години са направени.

Коритаров: Е как старата магистрала „Тракия“?

Борисов: Ами „Тракия“ е стара. Пловдив, Пазарджик и от Шумен надолу старата „Хемус“ 

Коритаров: А с „Люлин“ какво стана? Всичко е наред?

Борисов: Фантастична е. 

Коритаров: Ще има ли пари за ремонт на тези магистрали?

Борисов: Ами сега от приходите, днес го виках Горанов, от повечето приходи, които събираме, ще трябва да ги правим и тях. То какво да правим, правим нови. Вижте, 40 години, аз не знам „Тракия“ на колко е, от 90 да речем

Коритаров: От 75-та година.

Борисов: От 75-та година  до 90-та колко правителства  са се сменили? Е, един път не са сменили асфалта. И сега дойде Герб. Не стига ,че правим  нови, а и старите да преасфалтираме. Защо не я преасфалтираха? От 90-та година досега защо не я отремонтираха? Нали имаше излишък?До 2009-та държавата финишираше с по 4 милиарда излишък. Защо не я оправиха?

Коритаров: Вашите усилия ...

Борисов: Не, не са нашите усилия....

Коритаров: Не, говоря за друго. Сменям оптимистично искам да завършим Вашите решения със Станишев за влизане в Шенген смятате ли, че ще се увенчаят с успех?

Борисов: Смятам, че на високо ниво в момента, когато направихме всичко необходимо да има този консенсус, да обединим усилия, нощес с това, което установих на границата истински се ядосах, защото не можем да бъдем сигурни с тези екипи, които са там. 

Коритаров: Това не е ли проблем на Ваньо Танов да го смените?

Борисов: Нали ги сменяме колко пъти.

Коритаров: Е, Ваньо Танов седи от толкова време. Сменете го да си вдигне телефона най-после. Стана началник, не си вдига телефона.

Борисов: Ако е за това виновен, ще го сменим.

Коритаров: Смяна.

Борисов: На Свиленград ги арестувахме преди месец И сега новите- пак.

Коритаров: Ами значи някой не може да въведе ред.

Борисов: И то не са само митничарите, то са и граничарите.

Коритаров: Знаете ли, че Светлето дойде и знаете ли защо, защото съм си свалил слушалката, за да покажем, че не ми диктува тя. Това крехко, малко същество....

Борисов: Крайно време беше. С тези слушалки ви разбиха мозъците на журналистите. Сутрин ги гледам с едни такива погледи- слуша тук, гледа там, бърка се.

Коритаров: ей  затова трябва без слушалки.

Борисов: Спомням си когато на Цонев му падна слушалката и се чува само : Стига, Цонев, недей, .....стига с тези слушалки

Коритаров: Пещерата си е много прекрасно място, нали? Свободно, спокойно

Борисов: Няма задкулисие...Кой, кой?- Свой.

Коритаров: Добър финал на много добър разговор. Вижте го този закон, грижете се за българските граждани да живеят в равноправие, спокойствие и толерантност.

Борисов: Винаги ще се грижим. Грижим се за българските мюсюлмани, но се грижим и за българските граждани, които биват грабени по малките населени места, така че ...се грижим за всички.

Коритаров: Казах „граждани“, което включва и едните и другите.

Борисов: Мразя такива. Аз ще кажа всичко, за което сме си говорили. Аз ще кажа всичко, ние нямаме тайни, някакви тайни, за които да сме си го