Ние сме готови да работим по споразумението с "Уестингхаус" за изграждане на 7-и реактор на АЕЦ "Козлодуй", но ако те са инвеститор. Ако са търговец, ние нямаме финансови възможности. Това заяви премиерът Бойко Борисов в парламента.

Борисов използва въпрос от БСП за договора между България и САЩ за военни бази у нас, за да съобщи, че на 31 март изтече срокът за взимане на решение по споразумението за изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" по американската технология АР-1000.

Преди ден "Медиапул" съобщи, че "Уестингхаус" е отказала да бъде инвеститор в проекта с 49 на сто дял - каквото беше предложението на България. 

С изказването си на практика макар и недиректно премиерът потвърди тази информация. 

"Трябва да ви кажа, че толкова много ядове ми създадохте с това, което тогава абсолютно ненужно беше подписано, знаейки прекрасно, че нямаме възможност да вземем такъв голям кредит и да емитираме нов дълг", каза Борисов.


Споразумението за проекта беше подписано в началото на 2014 г. при кабинета "Орешарски".

"Нашето мнение, като правителство, е този проект по така предложената схема и съответно подписаните от правителство на Пламен Орешарски, ние не може да поемем този ангажимент да потвърдим този договор", допълни премиерът.