Лидерът на ДПС Лютви Местан поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да потърси отговорност от банкера Цветан Василев. В парламента Местан заяви, че Василев укрива данни за извършено престъпление.

От ДПС са пратили псимо до Радослав Миленков, председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, в което припомнят за внесените изменения от тях в Закона за кредитните институции, с които уреждат законово правото на назначения синдик на банка, обявена в несъстоятелност, да може да се обърне към международна институция за разследване.

"В последствие нашите предложения бяха приети и станаха част от Закона за банковата несъстоятелност. Оттогава насам мина известно време. С това писмо искаме отговор от Радослав Миленков, предприел ли е съответните действия по привличане на външна или вътрешна институция за финансово разследване. С КТБ е свързан огромен държавен и публичен интерес и занапред ще останем на много твърда позиция за разкриване на цялата истина, независимо какви лица биха били засегнати от истината. Дължим я на българските граждани", каза Местан.

Местан припомни, че в интервюто си Василев е казал, че "има едни сейфове, които са под негов контрол, в които той крие тайни, уличаващи лица от българския политически елит. Той твърди, че има информация за тези лица, която би могла да обясни фалита на банката и разграбването на над 4 млрд. от нея”. Лидерът на ДПС изтъкна, че в НПК пише, че всеки, който узнае за извършено престъпление от общ характер, е обществено задължен, незабавно да уведоми органите на досъдебното производство. По този смисъл признанията на мажоритарния собственик, че има данни, укрити в сейф под негов контрол, е признание за нарушение по НПК.

"Обръщаме се към главният прокурор с много настоятелно искане той да предприеме с необходимите действия по компетентност и да потърси отговорност от Цветан Василев за укриване на данни за извършено престъпление. Г-н Василев, освен за укриване на данни, следва да носи отговорност и за самите данни, но това е друга тема", каза още Местан. Той заяви, че както в случая с КТБ, така и по всяка тема ДПС ще има за основен свой политически приятел истината и респективно за свой враг политическия мит и заклинанията, които се чуват.