И ГЕРБ наля масло в огъня във войната между правосъдния министър Христо Иванов и главния прокурор Сотир Цацаров. Днес изненадващо най-голямата парламентарна група внесе за гласуване в НС свои изменения в Закона за съдебната власт и то на фона на това, че в правосъдното министерство се пишат изменения в същия закон. 

Иванов, който е и двигател на широко прокламираната съдебната реформа, анонсира наскоро, че работната група към министерството почти е готова с проектите за законови изменения, но ГЕРБ, както и АБВ, го изпревариха и лансираха своите. Днешното внасяне на проекта им за ЗСВ става на фона на поредното преплитане на шпаги между министъра и обвинител номер едно. Иванов коментира, че е притеснен, че се съсредоточва твърде много власт в ръцете на главния прокурор с измененията в ГПК и НПК, а Цацаров оттегли прокурорите от работната група.

Проектът на ГЕРБ за изменения в ЗСВ отговаря в голяма степен на предложенията на главния прокурор за реформа в прокуратурата и на критиките му относно някои от предложенията на Иванов.

Вместо разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две камари - на съдиите и на прокурорите и следователите, както предлагаше Иванов, хората на Бойко Борисов предлагат разделянето да е на колегии. Така, според тях ще се избегне спорния момент с това трябва ли да се правят изменения в конституцията.

Не се предвижда разпускане на настоящия ВСС, каквито намеци имаше от страна на Реформаторския блок. Членовете му от парламентарната квота, ще бъдат разпределени между двете колегии - съдийската и прокурорската.

Двете отделни колегии ще изземат част от функциите на ВСС и ще решават автономно по отношение на атестирането, организирането на конкурсите за свободните длъжности, анализа и отчитането на степента на натовареност, изготвянето на проекти за етични правила за поведение и участието на съдии, прокурори и следователи и др. 

Колегиите ще излъчват и дисциплинарен състав по образувано производство спрямо съответните им "подопечни" магистрати. "Така се отнема възможността представители на магистратска професия, които изпълняват функциите на страна в съдебното производство да изследват факти и да формират предложение за реализиране на дисциплинарна отговорност спрямо съдии, както и обратно", пишат вносителите начело със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Проектът предвижда и една фундаментална промяна - структурата на прокуратурата, която сега се нарича "сталинистка пирамида"."Структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата", е записано в редложенията в ЗСВ, с което се предполага, че тя трябва да стане хоризонтална. Отпаднали са и текстовете, които изрично посочват, че главният прокурор е на върха на тази пирамида. 

Така например вместо "Прокуратурата е единна и централизирана. Всички прокурори и следователи са подчинени на главния прокурор", се предлага: "Прокурорите и следователите се ръководят от административните ръководители на съответните органи на съдебната власт".