Компанията "Платиниум Гилд Интернешънъл" обедини усилията си с водещи японски производители на бижута и дизайнери за създаването на платинени портрети.

За направата на малкия портрет бил използван почти един килограм платина, от която са изработени около 13 000 платинени сферички – от 2 до 5 мм в диаметър. Майстори бижутери направили саморъчно сферичките за създаването на портрета.

Той се оценява на 50 милиона японски йени (около 492 000 долара). Процесът по създаването на портрета от четирима майстори бижутери им отнел повече от една седмица. Те трябвало ръчно да поставят всяка платинена сферичка на правилната позиция, за да завършат портрета.

"Реших да създам уникално платинено произведение на изкуството. Имах непреодолимо желание да разкрия несравнимите качества и потенциал на платината и това ме вдъхнови за нов подход към този проект. Исках да създам нещо, което все още не съществува и да премина през творчески процес, в който идеи и концепции се обменят между творческия директор, фотограф, майстори бижутери и други професионалисти от различни области. Щастлив съм, че работата завърши и всички могат да я видят", заяви творческият директор Цубаса Ояги.

Портретът в среден размер се продава за 500 000 долара, а големият портрет струва 1 милион долара. 

На сайта на компанията се приемат поръчки за потрети с размери 58х80 см, за направата на всеки ще бъде използван почти 1 килограм платина.