СИМОНА РУСЕВА

Тежко въоръжени ислямисти нахлуха в университет в Гариса, Югоизточна Кения, на 330 км от столицата Найроби.

Най-малко 70 души са избити, 79 студенти са настанени в болници с тежки наранявания и с опасност за живота, съобщи говорител на Кенийския Червен кръст, цитиран от световните медии.

Терористите първо са атакували университетската джамия и открили стрелба. След това нахълтали в учебното заведение и в общежитието към него.

“До този момент са спасени 185 студенти, но голям брой все още се намират под контрола на атентаторите , които ги държат като заложници”, цитиран е вътрешният министър на Кения Джоузеф Никейсъри. В момента съдбата на 535 студенти била неизвестна. Сред заложниците бил и вицеректорът на университета.

Отговорността за нападението е поела групировката “Ал Шабаб”. Неин говорител е съобщил за германската информационна агенция ДПА, че ставало въпрос за “свещена операция на смели бойци”. Той отказал повече подробности. Посочил само, че в момента се намира в Южна Сомалия и не желае името му да се оповестява.

“Нападателите си осигуриха достъп до главния вход на университета, след като в 5,30 ч тази заран застреляха охранителите”, гласи официалното съобщение на полицията. След това е започнала ожесточена стрелба. Населението било призовано да не напуска домовете си.

“Всеки гражданин на страната е призован към бдителност. Силите на реда ще окажат решителен отпор на враговете ни”, заявиха от президентския дворец в Найроби.

Германският посланик в Кения Фридо Зилеман заяви: “Германия осъжда тази ужасна терористична атака в университета в Гариса, средище на науката и образованието. Федералната република е на страната на Кения в борбата й срещу тероризма в Източна Африка.”

Правителствени танкове са разположени в близост до университета.

В операцията срещу теророристите участват войска и полицейски сили. Червеният кръст призовава гражданите да дарят кръв за ранените.

Според някои източници нападението е било предизвестено. Дни преди терористичниа акт са били отправяни заплахи за атака срещу университета.

Според кенийското вътрешно министерство зад атентата стои топтерористът Мохамед Мохамуд. За залавянето му е обявена награда от 20 милиона кенийски шилинга, около 200 000 евро.

Гариса е на 150 км от Сомалия. Населението е 120 000 души. Университетът там беше открит през 2011 г. Той е единственото висше учебно заведение в района.

“Ал Шабаб”, която е базирана в Сомалия,  от години осъществява кървави напедения в Кения, която оказва решителен отпор на екстремистите. Миналият декември двама нападатели хвърлиха граната в кафене в Гариса. Тогава се размина без жертви, но двама души бяха тежко ранени. През април 2013 г. четирима ислямисти атакуваха хотел в същия град и избиха шестима граждани.

Терористите извършват нападения и в столицата Найроби. През септември 2013 г. беше нападнат голям търговски център. Тогава загинаха 67 души, 175 бяха ранени.