Правосъдният министър Христо Иванов иска по-дълбока съдебна реформа от това, което е заложено в промените на закона за съдебната власт, внесени от ГЕРБ, както и от АБВ. Това става ясно от позиция, публикувана на сайта на министерството. Преди часове от ГЕРБ внесоха свои поправки в закона, които мнозина определиха като бламиране на Иванов. Преди дни това сториха и от АБВ.

Ето позицията на правосъдното министерство:

Във връзка с внесените от група народни представители от ГЕРБ предложения за промени на Закона за съдебната власт (ЗСВ), министър Христо Иванов потвърждава ангажимента си да доведе до край работата си по разработване, обсъждане и отстояване в Народното събрание на проект за реформа на нормативната рамка на съдебната власт.

Няма нищо извънредно в упражняването на законодателна инициатива от народни представители в една все по-важна област на обществено-политическия живот. Обявените досега законопроекти – един от парламентарната група на АБВ във вторник, и днешният - от депутати на ГЕРБ, отразяват нивото на осъзнаване на нуждата от реорганизация на ВСС. Факт е, че ако до есента на 2014 г. идеята за разделение на Съвета бе възприемана единствено като екзотика, днес тя е обект на съревнование между народните представители.

И двата лансирани досега законопроекта инкорпорират позиции, застъпвани от настоящия състав на ВСС и от ръководството на прокуратурата. Проектът, който Министерството на правосъдието финализира в момента, има за цел да осигури много по-широк фронт на съдебна реформа. Предложенията на колегите от парламента са полезна основа за работа, но нашата задача е да реализираме далеч по-голям обем от целите, които са поставени в Стратегията за продължаване на съдебната реформа.

Трябва да сме наясно, че предстоящите изменения в ЗСВ са само началото на реалната трансформация и модернизация на българското правосъдие. Все по-сериозно пред политическите сили стои въпросът за необходимостта от конституционни промени по отношение на цялостния модел на управление на съдебната власт. В деня, в който с огромно мнозинство беше избрана новата главна съдебна инспекторка, и в който народните представители си оспорват първенството при реорганизацията на ВСС, една наистина сериозна съдебна реформа изглежда възможна. Екипът на Министерството на правосъдието ще продължи да работи за това с удвоени сили.