Лидерът на ДПС Лютви Местан призова от трибуната на парламента за актуализация на бюджета с цел държавата да осигури допълнителни средства за справяне със свлачищата в Кърджалийско, които се развиха след силните мартенски валежи от сняг.

"Отправям призив за общи усилия да се реши въпроса с трагедията, пред която са изправени хората от Сипей, Енчец, Пенево, Срединка, Кобиляни, и в редица други населени места от средните и Югозападните Родопи. Ще подкрепим единодушно отпускането на повече средства от бюджета, не позволявайте обезлюдяването на този край", заяви Местан, като обясни, че прави изявление от името на цялата парламентарна група.

Според лидера на ДПС пари за свлачищата могат да се използват от бюджетния излишък, който се получи през миналия месец.

От ГЕРБ веднага побързаха да направят собствено партийно изявление.

"Зимата беше безпощадна за Родопите, зимата ни удари тежко", заяви Цвета Караянчева от името на цялата парламентарна група веднага, след като Местан приключи с изявлението си.

"Не трябва да правим политически изказвания, а да се обединим, за да помогнем на хората. Проектът за село Сипей е над 9 млн. лева. Трябва да се види дали има смисъл да се наливат средства в нещо, което непрекъснато пропада.

Където е необходимо, ако трябва да се отчуждят терени, общински и държавни, и да се даде възможност на хората да си построят жилища", предложи тя.

Никой не може да предвиди свлачищните процеси. Трябва да се направи проучване и да се види дали има нужда да се наливат пари в укрепването на свлачища. Би било престъпление да вадим политически дивиденти от това нещастие, заяви Караянчева.