Има условия на българската политическа сцена да възникне нов политически субект. Като най-пресен кандидат за тази ниша се очертавала формацията, която независимият депутат Велизар Енчев възнамерява да създаде утре, 4 април, във Велико Търново.

Това сочат данните от последното изследване на "Сова Харис".  13,2 на сто от анкетираните от агенцията българи казват, че одобряват намеренията на Енчев да прави нова партия. 5,2 на сто твърдят, че при определени условия биха гласували за такова политическо образувание.

Изследването е проведено в периода от 12 до 18 март 2015 г. То е представително за населението на България над 18-годишна възраст. В него са участвали 1000 пълнолетни български граждани. Не се уточнява по чия поръчка е проведено.

"Определено има интерес", обяви Васил Тончев от "Сова Харис" пред Клуб Z.

Според него евентуалните избиратели на Енчев биха дошли от център-ляво - Патриотичния фронт, "Атака", АБВ най-вече и от БСП, а в обществените нагласи има предпоставка за успешен старт на проекта.

"Дали подобен политически проект може да се превърне в аналог на това, което се случи в нашата южна съседка Гърция, не може да се предположи. Но при всички положения възможността да възникне ново политическо явление, позиционирано в център-лявото пространство, е сериозна", твърдят от агенцията.

През лятото на 2013 г. "Сова Харис" обяви друго начало - "летящия" старт на Николай Бареков. Все още само водещият от ТВ7 започна да присъства в рейтингите на агенцията на челни места. През юли 2013 г. в класацията на политиците с най-високо доверие Бареков, който по това време гастролираше с шоуто си "България без цензура" из страната, се оказа трети след Бойко Борисов и Сергей Станишев.

Не можем да не отбележим летящия старт на Николай Бареков. Като ново лице недоверието към него е на много по-ниско равнище в сравнение с лидерите на двете най-утвърдени партии”, посочи тогава Васил Тончев.  

Агенцията работеше заедно с ТВ7 по време на цялата кампания "България без цензура". Така в началото на 2014 г. изследванията на "Сова Харис" издигнаха ББЦ до трета политическа сила.

По отношение на миналите си прогнози за Бареков и ББЦ Тончев днес заяви:

"Те напълно се сбъднаха".

А за срива на новия политик и неговото образувание (ако изборите бяха днес, ББЦ взема около 1% в най-благоприятните прогнози, а Бареков е с рекордно недоверие) обясни: "Ние мерим реални нагласи. Не даваме прогнози за бъдещето".

След проваления проект в център (дясно), сега явно идва време за проба център-ляво.

В началото на февруари т. г. Велизар Енчев обяви, че ще прави нова партия, която ще е„радикална алтернатива на четвъртвековното политическо статукво, обединяваща широки слоеве от обществото, настояващи за социална справедливост и нов обществен договор”.

По думите му най-много активисти бъдещата формация имала в Плевен, Варна, Велико Търново, Смолян, Габрово, Силистра, Пазарджик, Свищов, Стамболийски, Шумен, Балчик, Радомир, Левски, Летница и други по-малки населени места.

”Ако искаме да изградим социално солидарно общество по най-високите европейски стандарти, време е да загърбим страха и да се противопоставим на дивия капитализъм”, призова кандидатът за нов лидер.

Велизар Енчев беше единственият депутат от ПФ, който гласува против кабинета на Бойко Борисов. Той напусна парламентарната си група на 30 ноември 2014 г., като обвини колегите си в подмяна на вота на избирателите заради коалицията с ГЕРБ.