Министър-председателят Бойко Борисов подкрепи за втори път в рамките на денонощие министъра на правосъдието Христо Иванов за подготвяните промени в Закона за съдебната власт, популярни като „съдебната реформа на Иванов“.

"С министър Христо Иванов работим всеки ден след работно време по въпроса за законопроекта за съдебна реформа", каза Борисов във Варна, предаде „Фокус“.

Бойко Борисов допълни, че работната група е от близо 40 човека.

„Исках всичко да стане по-бързо и ви гарантирам, че до седмица министър Иванов ще вкара законопроекта в Народното събрание. Ние сме парламентарна република и депутатите са нашите работодатели и се надяваме те бързо да приемат Закона”.

Заедно с министрите на здравеопазването Петър Москов и на регионалното развитие Лиляна Павлова Борисов откри нов онкологичен и лъчетерапевтичен център във Варна.

Петър Москов коментира, че двата варианта на законопроекта за съдебната реформа са успех за доктрината на правителството за съдебна реформа, защото

„Всяка една от политическите сили в парламента очевидно припозна всяка една от ценностите, които правителството е заложило в програмата си, а тя е да проведе сериозна реформа в съдебната система.“

Вчера Цветан Цветанов заедно с други депутати от ГЕРБ внесе алтернативен проект, който приповтаря предложенията на главния прокурор Сотир Цацаров. Преди това и АБВ внесе свой вариант. Първите коментари бяха, че ГЕРБ бламира правосъдния министър.

Още късно снощи Борисов написа във фейсбук, че „правосъдният министър Христо Иванов има моята пълна подкрепа".

"Всяка парламентарна група и всеки депутат има право да дава своя принос и своите идеи по важните въпроси. Няколко дни подред с Христо работихме активно по проекта за промени в ЗСВ, който Министерството на правосъдието трябва да изработи до Великден. Това ще бъде инициативата на Министерския съвет. Продължаваме напред!"

Тази сутрин по БНТ Христо Иванов съобщи, че правителственият проект ще бъде внесен след Великден.