Кампанията срещу министъра на правосъдието Христо Иванов включи и Николай Бареков. Лидерът на „България без цензура“ и евродепутат е изпратил сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу министъра. Бареков е поискал Иванов да бъде разследван за „набедяване в престъпление, злоупотреба с власт и шпионаж, съобщи пресцентърът на ББЦ.

Бареков твърди, че е бил набеден заради факта, че преди да стане министър Иванов бе един от подписалите сигнала на „Протестна мрежа“ срещу Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков за „организирана престъпна група“.

Този сигнал бил използван „за уронване авторитета му, уронване престижа на институциите, които представлява - Европейския парламент и Групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП, за средство за оказване на обществен натиск върху членове, симпатизанти и поддръжници на ПП "България без цензура“, както и за обиди и клевети към съмишленици, членове на семейството му и към него самия", твърди Бареков.

Сигналът бе внесен три месеца преди изборите за Европейски парламент, когато Бареков дори не бе издигнал кандидатурата си. „Новият политик“ обвинява Христо Иванов и в злоупотреба с власт, защото в качеството си на министър „би могъл да повлияе пряко или косвено върху развитието на разследването в желаната от него посока".

Третото обвинение за шпионаж се базира на факта, че Христо Иванов е ръководел „Българския институт за правни инициативи“, който е бил финансиран от американски държавни и частни донори.

Дали българският министър на правосъдието не злоупотребява с информацията, станала му известна при и по повод изпълнение на неговите служебни задължения, и дали лично той пряко или не пряко е бил финансиран или е получил облаги от правителството на САЩ, за да се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация?", пита се Бареков в сигнала си до Цацаров.